hvad er kighoste
Sundhed

Opkastning

4. december 2008
af Ulla Nielsen
Maveindholdet kommer mere eller mindre pludseligt ud af munden. Modsat gylp kan opkastning være tegn på sygdom.Hyppigst drejer det sig om

Maveindholdet kommer mere eller mindre pludseligt ud af munden. Modsat gylp kan opkastning være tegn på sygdom.
Hyppigst drejer det sig om maveinfektion, men svære betændelsestilstande, som for eksempel meningitis eller betændelse i nyrer og urinveje, kan også, især hos spæde og mindre børn, vise sig ved opkastninger.
Opkastninger, der kommer straks efter måltiderne hos børn i to-fem ugers alderen, kan skyldes mavemundsforsnævring. Da er de eksplosive - barnets opkast vil stå ud i en stråle, og barnet virker altid sultent og tager ikke ordentligt på i vægt. Denne tilstand kræver sædvanligvis operation.
Spæde og småbørn med opkastninger risikerer væskemangel og saltunderskud. Stopper barnets opkastninger ikke af sig selv inden for et døgns tid, eller hvis barnet i øvrigt virker sygt, bør det ses af en læge.
Spædbørn skal have mindst seks godt våde bleer i døgnet. Er det tilfældet, er det tegn på, at barnet på trods af opkastningerne har fået væske nok. Ammes barnet, skal det fortsætte med at die. Læg det til hyppigt. Større børn skal tilbydes rigeligt at drikke, hyppigt og lidt ad gangen, eksempelvis vand, kamillete eller tynd saft på en spiseske.

Læs også:
Gylp
Puslepladsen

Læs også