https://imgix.femina.dk/media/55c42b7858af44949909f77a640e3d5f.jpg
Sundhed

Min dreng har et fladt baghovede

2. december 2008
af Ulla Nielsen
Jeg er mor til en dejlig lille dreng på fire måneder, men vores store problem er, at da han var helt lille, havde han en favorit side, som hans hoved

Jeg er mor til en dejlig lille dreng på fire måneder, men vores store problem er, at da han var helt lille, havde han en favorit side, som hans hoved altid lå over mod. Det resulterede i et lidt skævt hoved i den ene side, men vi opdagede det hurtigt og fik langt ham på den anden side. Problemet er bare, at nu ligger han faktisk altid med hovedet lige på baghovedet, så han er blevet godt flad. Det skal også siges, at han er flaskebarn, så når han får mad, ligger han også på det efterhånden ret flade baghoved. Det er heller ikke fordi, han ligger så meget på ryggen - det er selvfølgelig mest, når han skal sove, men når han er vågen, ligger han en del på maven eller sidder op.
Mit spørgsmål er nu: hvad kan jeg gøre ved det? Det skal siges, at han ikke er god til at ligge på siden og sove, så den mulighed er der ikke. Umiddelbart tror jeg jo, vi bare må acceptere det, som det er, og leve med det, men det er godt nok svært, for man ser det jo hele tiden og ser andre bemærke det og kommentere det. Man bliver også hele tiden mindet om det, når man ser andre små børn som har pæne regelmæssige hoveder. Jeg føler mig lidt som en dårlig mor, når jeg ikke har kunnet sørge for, at han fik en normal hovedform. Det sværeste er tanken om, at han selv i fremtiden måske bliver meget ked af at have et halvfladt baghoved.
Camilla

Kære Camilla
Når barnet bliver født, er knoglerne meget bløde, hvilket er hensigtsmæssigt, når barnet skal igennem en smal fødselsvej for at blive født.
De første fire levemåneder er hovedknoglerne stadig bløde, derfor kan barnehovedet se helt skævt ud efter en lang lur, hvor barnet har ligget på den ene side. Dette rettes dog hurtigt op, når barnet lægges på den modsatte side. Lægges barnet for det meste på ryggen, vil det resultere i en lidt flad nakke.
Vil man hjælpe barnet til at få et symmetrisk hovede, må man således sørge for, at barnet ligger i forskellige stillinger med hovedet, hvilket betyder skiftevis på begge sider, på ryggen og på maven. Har barnet tendens til selv at vende hovedet til den ene side, kan man give barnet en pude i ryggen, når det ligger på siden, så det ikke har mulighed for dette.
Når barnet er 4 måneder gammel, skal kranieknoglerne være blevet meget fastere, så efter denne alder er det langt sværere at ændre på barnets hovedfacon. Teknikken er den samme, som når de er små, og nogle gange retter hovedet sig lidt af sig selv, når barnet kommer op at sidde og bevæger hovedet på en ny måde.
Som trøst kan jeg oplyse, at når barnet får noget mere hår på hovedet, så bliver diverse skævheder ikke så synlige. Hvis vi alle mistede håret, så tror jeg, at mange skæve kranier ville blive afsløret. Skævheder, vi aldrig før havde lagt mærke til.
Benedikte Hertel, sundhedsplejerksen

Læs også:
Form din babys hoved
Fontaneller
Baby med skævt hoved

Læs også