https://imgix.femina.dk/media/01ac61b47dd741dc988a9368c16f2361.jpg
Sundhed

Vores baby har et skævt hoved

2. december 2008
af Ulla Nielsen
Jeg fødte en dejlig dreng for nu måneder siden. Alt gik, som der stod i alle de gode blade, vi havde læst inden.Da han var to måneder gammel, gjorde

Jeg fødte en dejlig dreng for nu måneder siden. Alt gik, som der stod i alle de gode blade, vi havde læst inden.
Da han var to måneder gammel, gjorde bedsteforældrene os opmærksomme på, at der er noget med hans hoved. Det er helt skævt i højre side.
Vi talte med vores sundhedsplejerske, og hun bad os gå til læge og få en henvisning til en fysioterapeut. Lægen syntes, det var lidt tidligt, og at vi skulle se tiden an. Farmor var ikke tilfreds med svaret og fik lov at tage William med til kiropraktor. Han fandt ud af, at William var låst i venstre side - derfor faldt hans hoved til høre og var blevet trykket helt fladt. I løbet af den næste tid ændrede han lidt facon, men ikke meget.
Da William var otte måneder, så lægen ham igen og blev helt chokeret over, at han stadig var så skæv. Derfor fik vi en indkaldelse til børneambulatoriet i Roskilde.
Der har vi lige været, og de var i tvivl om hans hovedform, så han skal til røntgenundersøgelse.
Vi sidder tilbage som meget frustrerede forældre. De mente, der måske var grund til at operere. Og så er det, vi gerne vil vide:
Hvorfor gør man det?
Hvordan foregår det?
Vi håber, I kan give os yderligere oplysninger, da der ikke er meget at finde om lige netop dette - andet end, hvordan vi skal lægge ham, men nu er skaden jo sket.
De forvirrede forældre

Kære forvirrede forældre
Jeg håber, at alt bliver afklaret med jeres dreng på bedste vis. Og så vil jeg her forsøge at give jer yderligere oplysninger om årsager og behandling. Jeg kan desværre ikke afgøre, hvad der kommer til at ske i jeres konkrete tilfælde. Det er efterhånden ret almindeligt at se spædbørn med skæve kranier. Langt de fleste skæve kranier skyldes den måde, barnet har ligget på og kommer ofte, når barnet ligger for lidt på maven.
Efter at Sundhedsstyrelsen er begyndt at anbefale, at spædbørn sover på ryggen frem for at undgå vuggedød, er der heldigvis sket et stort fald i tilfælde af vuggedød.
Til gengæld er der også sket en stigning i antallet af børn med sæve kranier. Spædbørn, der sover på ryggen, kan have en foretrukken side, dvs at de helst drejer hovedet til samme side, når de sover. Det kan medføre en forbigående skævhed af kraniet.
Det skæve kranium påvirker ikke hjernens udvikling, ansigtets symmetri eller bidfunktionen. Behandlingen består som regel i, at barnet ofe ligger på maven, når det er vågent - også kaldet korrigerende lejring. I lidt mere udtalte tilfælde får barnet fysioterapi.
Når man opdager det skæve kranium, skal man tage til lægen for at udelukke andre årsager til skævheden. Flere drenge end piger får skæve kranier, og tilstanden forekommer også oftere hos børn, der er født for tidligt, hos tvillinger og rillinger samt børn, der er forløst med sugekop eller tang.
I meget sjældnere tilfælde skyldes skævheder i kraniet, at en enkelt eller flere af de skillelinjer, der er mellem kraniets knogler lukker ofr tidligt. Hvis der er mistanke om det, vil manoftest foretage en CT-scanning af kraniet. Hvis scanningen bekræfter mistanken, skal barnet henvises til et særligt team med henblik på operation. Sådanne operationer kræver speciel ekspertise og foregår kun ganske få steder i landet, bl.a. på Rigshospitalet.
Operationen foretages dels for at sikre plads til hjernes vækst, men også for at undgå tiltagende asymmetri, der kan ende med at involvere ansigtet.

Kirsten Holm, børnelæge

Læs også:
Form din babys hoved
Fontaneller
Forebyg vuggedød

Læs også