Virker placebo - selv om vi ved, at vi snyder?
Foto: Panthermedia
Virker placebo, selv om vi ved, at vi snyder?
Ja, overraskende nok, viser en undersøgelse fra Beth Israel Medical Center i Boston.
97 patienter med kroniske rygsmerter deltog i undersøgelsen. Én gruppe skulle fortsætte deres sædvanlige behandling, mens den anden gruppe fik snyde-piller og blev instrueret til at tage dem hver dag foruden deres sædvanlige behandling.
Inden forsøget blev deltagerne grundigt informeret om placebo-effekten og dens årsager. Og det var det, der adskiller undersøgelsen fra andre placebo-undersøgelser: At gruppen her godt vidste, at pillerne var snyd, skriver Psychologies.co.uk. Men interessant nok hjalp pillerne alligevel mod smerterne.
LÆS OGSÅ: Får lykke dig til at leve længere?
Samspillet mellem hjerne og krop
Det strider mod sund logik, da placebo-effekten jo netop går ud på, at en kemisk virkningsløs substans kan have en positiv effekt, fordi man tror, at man får rigtig medicin.
Forskerne mener, at grunden til, at placeboen i forsøget virkede, var, at forsøgspersonerne havde fået forklaret samspillet mellem hjerne og krop som del af den indledende information. Idet personerne fik at vide, at dette samspil kan gøre, at inaktive stoffer har en positiv effekt, fik de en forventning om, at det kunne ske for dem, og denne forventning udløste deres hjerners egne, naturlige smertestillende stoffer.
LÆS OGSÅ: Din smartphone ændrer din hjerne
Ligesom ved placebo-effekten var det altså patienternes egne forestillinger, der førte til lindring; det var bare ad en lidt anden vej. Desuden har de fleste mennesker oplevet, at piller virkede på dem, og som følge af denne erfaring har vi udviklet en betinget refleks, der træder i kraft, idet vi sluger en pille – en underbevidst forventning om, at handlingen vil have et mærkbart resultat, ifølge Psychologies.co.uk.