smartphone
Liv

Din smartphone ændrer din hjerne

14. maj 2017
udgivet første gang august 2016. Af Margrethe Vadmand
Foto: Shutterstock
Aktiviteten i hjernen ændrer sig i takt med at dit smartphone-forbrug stiger.

Derfor ændrer din smartphone din hjerne

Danser dine fingre flittigt på din smartphones skærm?

Så er din hjerne måske i fuld gang med at ændre sig. Det er nemlig ikke kun sådan, at vi mennesker udvikler teknologi, hvis vi skal tro resultaterne i Current Biology. Teknologien udvikler også os.

Hjernen hos mennesker, der bruger smartphone, reagerer meget mere, når fingrene er i bevægelse eller berøres i forhold til folk, der ikke har en smartphone. I forsøget blev måleudstyr sat på deltagernes hoveder, og forskerne registrerede hjerneaktiviteten, mens de kildede deltagerne under fingrene.

Smartphonebrugere havde mere aktivitet i hjernen, når fingrene blev berørt, end folk med en anden slags telefon. Og jo mere folk havde brugt deres smartphone de sidste dage inden forsøget, jo mere reagerede hjernen på fingerkontakten.

LÆS OGSÅ: Er du afhængig af din smartphone? Her er faresignalerne

Dette tyder på, at hjernen reorganiserer sig på grund af brug af telefonen, og at hjernebarken blev omformet, mener forskere fra universitetet i Zürich. De er ikke sikre på, hvad forandringerne inde i hjernen faktisk består i. Måske handler det om, at kontakten mellem hjernecellerne i områder af hjernen er blevet mere effektiv. Forskerne frygter dog også, at forandringerne kan have negative konsekvenser som bevægelsesforstyrrelser og kronisk smerte.

Under alle omstændigheder er det sundt at indlægge telefonpauser i løbet af din dag.

Læs også