OCD: Sådan føles det
Mental sundhed

Sådan føles det at have OCD

17. juli 2017
af Margrethe Vadmand og Thora Bruun Makita
Foto: Panthermedia
Hvordan kan OCD bedst beskrives? Journalist og forfatter Anders Hjort har skrevet den selvbiografiske bog ”Han løber på tagene om natten” om sin OCD.

Hvordan føles det at have OCD?

– I går skulle jeg downloade en app til min mobil. Og downloadede apps skal i min verden ligge i fast rækkefølge og i farveorden, ellers tror jeg, der kan ske noget dårligt. Imens jeg downloader, skifter appen farve, og så går jeg i panik: Jeg spænder i knoerne, jeg begynder at svede, jeg får ondt i maven, for den var slet ikke i den farve, jeg regnede med.

Hvornår opdagede du, at du havde OCD?

– Jeg blev født tre måneder for tidligt. Jeg tilbragte mange timer på hospitalet og lå i kuvøse. Jeg fik komplikationer i maven, og som dreng kunne jeg den ene dag glad spille fodbold, mens jeg den næste blev indlagt igen. Min far døde, da jeg var 10 år, og min mor begik selvmord, da jeg var 17 år. Disse hændelser gjorde, at jeg oplevede, at alt var i spil, alt kunne ske, så jeg begyndte at rykke rundt på håndklæderne, så de var i en bestemt rækkefølge, så ville der ikke kunne ske mig noget ondt. Når jeg lavede mine egne systemer, skabte jeg mig et imaginært sikkerhedsnet. Systemerne blev tiltagende som teenager.

LÆS OGSÅ: Sådan føles det at vinde 15 millioner i Lotto

Hvad sagde dine venner?

– Jamen, de opdagede det ikke. Jeg skammede mig over det, så systemerne var noget, jeg gjorde i det skjulte. Og det har jeg fortsat med i voksenlivet. I perioder har OCD’en været meget udtalt, hvor jeg har været i konstant alarmberedskab. Jeg ”jinxede” op til 227 gange om dagen (gjorde små ting, der skulle være på én bestemt måde for at passe ind i Anders’ system red.). Hvis jeg havde købt en ny bog, kunne jeg i dagevis spekulere på, hvor den skulle stå i bogreolen, så intet gik galt, jeg måtte ikke beholde en 50-øre, hvis jeg fik byttepenge tilbage i kiosken, det betød uheld osv.

Hvordan er det i dag?

– I dag er det bedre. Jeg har gået til psykolog og fået en forståelse for, hvordan hjernen løber løbsk med mig. I dag har jeg ca. 100 jinx (om dagen, red.). Men det kan stadig være svært at stoppe. Jeg smider stadig 50-øren ud, hvis jeg får en i hånden.

https://imgix.femina.dk/saadan-foeles-det-at-have-ocd_1.jpg

Journalist og forfatter Anders Hjort har skrevet den selvbiografiske bog "Han løber på tagene om natten" om at have OCD

Læs også