Selvudviklingsbøger
Mental sundhed

Psykologi anbefaler: 3 nye selvudviklingsbøger, vi læser lige nu

5. oktober 2018
af Thora Bruun Makita
Gå efteråret i møde med en god bog, som du ikke bare lige kan lægge fra dig. Her får du 3 gode selvudviklingsbøger om vrede, sorg og om at have en god relation til dig selv

Når løven brøler – sådan tæmmer du den

”Kort og godt om vrede”. Stine Bjerrum Møller. Dansk Psykologisk Forlag. 199 kr. Du er blevet sprunget over i toiletkøen for femte gang, og nu kan det være nok: Du eksploderer! Og skammer dig bagefter. Vrede bliver nemlig ofte stemplet som en negativ følelse, skriver forfatter og psykolog Stine Bjerrum Møller, men, understreger hun i bogen: Vrede er en helt almindelig menneskelig følelse, der også rummer konstruktive kræfter, da den kan hjælpe med at sætte grænser. Ligeledes er det en hyppig antagelse, at vreden skal ud af kroppen for at forsvinde, og du ad den vej opnår katarsis – dvs. du renser dig selv for vreden. Men sådan er det ikke, mener psykologen, for selvom du afreagerer ved at slå i en pude eksempelvis, fastholder du nemlig alligevel vreden, da konflikten ikke bliver løst. Foruden en beskrivelse af selve vredens væsen, fortæller forfatteren, hvornår vrede er problematisk, og du får håndgribelige råd til, hvordan du håndterer din vrede, eksempelvis: Når du kan mærke, at du er ved at blive provokeret, så tænk på at blive ved sagen, og tag det ikke personligt. Under provokationen, så prøv at tage dybe vejrtrækninger, og forhold dig roligt. Hvis konflikten ikke blev løst, så prøv at ryste det af dig. Du kan også træne din hjerne til medfølelse i stedet for at reagere med vrede. En lærerig bog om vrede, som viser mange aspekter af vredens kraft – og hvordan du håndterer den i hverdagen.

Hvad lykkelige mennesker gør, når deres elskede dør

”Lykkelige mennesker læser og drikker kaffe.” Agnès Martin-Lugand. Politikens Forlag. 250 kr. Dette er ikke en selvhjælpsbog i gængs forstand, men en roman skrevet af en fransk psykolog, der handler om det, de fleste frygter allermest, nemlig at deres elskede dør. Hovedpersonen Dianas verden krakelerer, da hendes mand og lille datter dør i en bilulykke. Hun lukker sin hyggelige, højtelskede bogcafé, da hun nu ikke kan finde sig til rette iblandt de lykkelige mennesker, der besøger caféen. Hun hverken læser eller drikker kaffe mere. I stedet tager hun til den irske kyst, hvor hun møder en indesluttet og lunefuld mand, der lidt efter lidt også viser sig at rumme en hel del andre sider og måske også en udvej for hende selv? Dette er en bog om at miste noget uerstatteligt, at rumme den største sorg i livet – og alligevel finde vejen tilbage til livet igen. Selvom dette er en roman, så kan den alligevel bruges som en selvhjælpsbog, fordi du i denne gribende, tragiske historie gennemlever hendes krise, føler hendes smerte og håber sammen med hende. Og ved at være vidne til en andens største sorg, men også fornyet håb – kommer du selv i kontakt med din egen smerte og livsnerve.

Smiler dit spejlbillede?

”At have en god relation til sig selv”. Lars J. Sørensen. Dansk Psykologisk Forlag. 269 kr. ”Sikke en selvglad idiot.” Har du brugt selvglad som et skældsord, vil denne bog sandsynligvis få dig på andre tanker. Bogen handler nemlig om, hvordan det at være selvglad er forudsætningen for et godt liv, hvor du kan have en god relation til dig selv. Og hvis du er glad for dig selv og i balance, så er du bedre i stand til at møde andre mennesker med et åbent sind, mener forfatter og psykolog Lars J. Sørensen. Bogen er diskuterende i sin form og kommer ikke med bastante, færdigpakkede løsninger på, hvordan man når frem til mere selvglæde, men forfatteren finder dog alligevel frem til, at ens selvglæde ikke skal bedømmes udfra, hvad man præsterer, eller om man er rigtig, men bygger på væren og nærvær. Bogen rummer mange fine pointer, og det er befriende, at den ikke serverer hurtige, utroværdige løsninger. Til gengæld skal du tage dig god tid til at læse den, da den er lidt langhåret og fyldt med snørklede forklaringer, der af og til synes at komplicere tingene unødigt.

LÆS OGSÅ: Derfor skal du være dig selv - og sådan gør du

Læs også