Kontakt
Mental sundhed

Brevkasse: Hvordan kan jeg opnå ægte kontakt? 3 eksperter giver deres svar

9. august 2019
af Redaktionen
Foto: Shutterstock
Jeg savner nærvær med mine venner. Når vi mødes, så falder snakken på, hvad der er sket siden sidst, eller gamle dage. Hvordan kan jeg opnå ægte kontakt? Læs tre eksperters forskellige livssyn på spørgsmålet her.

Hvad er vigtigt?

Birgitte Hultberg Psykolog og forfatter

Birgittehultberg.dk

Mange gange er løs snak om siden sidst og gamle dage en måde at bevare tilknytningen til hinanden på. Det er måske ikke så dybsindigt, men det er cementen, der holder jer sammen. Hvis du gerne vil et spadestik dybere, må du først tænke over, hvad ægte kontakt og nærvær er for dig. Hvad skal I tale om, for at du føler, I rører hinandens inderste? Er det dybe snakke om livets mening, problemer i hverdagen eller politiske diskussioner?

Når man taler om dybere ting, blotter man sig med sine holdninger og sin sårbarhed og åbner op for kritik og uenighed. Derfor kræver det, at I er trygge ved hinanden, og det er her, den mere overfladiske snak kommer ind i billedet. Den er nødvendig, fordi den bekræfter, at I kender og kan lide hinanden og kan tåle at være uenige. Alle samtaler begynder ideelt med en siden sidst-del, og først derefter kan du tage initiativ til en mere vedkommende snak. En god strategi er at forberede dig på et emne, du gerne vil tale om, og så vente på, at der kommer et hul eller en pause. Du kan for eksempel sige: ”Nu skal I høre, hvad jeg oplevede forleden”, og så fortælle om et problem. Eller du kan sige: ”Har I nogensinde tænkt på, hvad der sker, når man dør?”, eller: ”Hvad mener I om miljødiskussionen?”.

Som regel vil du opdage, at dit behov for mere personlige snakke deles af de fleste. De higer efter nærvær og dybde præcis som du, og snakken vil formodentlig hurtigt ændre sig herefter. Hvis nogle af en eller anden grund ikke kan klare det, vil de straks begynde at tale om hverdagsting igen, fordi de er bange for, at deres holdning er for anderledes eller for uinteressant. Så skal du lade den ligge og prøve med nogle andre.

Vis din egen sårbarhed

Charlotte Bang Kommunikations- og udviklingscoach og mindfulnessinstruktør.

Charlottebang.dk

En grundlæggende forudsætning for at skabe nærvær til andre er, at du er nærværende med dig selv og viser det til dine omgivelser. Du kan skabe mere nærvær til dig selv ved at observere og rumme dine tanker og følelser uden at dømme dem som rigtige eller forkerte. Prøv ikke at undertrykke dem, men anerkend bare, at de er der, og at det er o.k. På den måde får du et ærligt billede af, hvad der foregår i dig selv. Næste skridt er at skabe nærvær til andre mennesker. Det skaber du ved at give udtryk for, hvem du er, hvad du tænker og føler, til dine venner – også de mere sårbare ting. Vi mennesker har nemlig brug for en, der går foran og tør tale ærligt om, hvordan vedkommende har det, og hvad personen er optaget af. Det giver os mulighed for selv at åbne op og vise mere sårbare sider af os selv, også i sammenhænge, hvor vi ikke er vant til at gøre det. På den måde kan du være rollemodel for din ven og samtidig finde ud af, hvem der er klar til nærværende samvær, og hvem der ikke er. Når det er sagt, så udvikler vi os gennem hele livet. Nogle venskaber kan vare for evigt, mens andre blot er for en periode. Enten fordi vi er vokset fra hinanden, eller fordi det eneste, vi nogensinde har haft ægte tilfælles, er ”gamle dage” og det, vi var fælles om engang. Det betyder, at en del af øvelsen også er at finde ud af, hvilke venner du stadigvæk har noget tilfælles med og kan være autentisk sammen med.

Stil ind på dig selv

Maria Juhl, Coach, specialist i ayurveda, og yogaunderviser.

Mariajuhl.com

Ægte kontakt starter hos dig selv. Har du ægte kontakt med dig selv? Kan du lægge din telefon, ignorere ydre forstyrrelser og mærke dig selv? Jeg begynder hver en meditation med at stille mig selv fire livsvigtige spørgsmål, som bringer mig i kontakt med min egen dybde. Det kan du også prøve. Spørgsmålene er:

∙ Hvem er jeg?

∙ Hvad ønsker jeg virkelig?

∙ Hvad er min livsvej?

∙ Hvad føler jeg taknemmelighed over?

Den ayurvediske filosofi tager udgangspunkt i, at verden omkring dig er en refleksion af dig selv. Det vil sige, at formår du at skabe ægte kontakt med dig selv (hvad dette end betyder for dig), så vil du også møde det i den ydre verden. Mit gæt vil være, at du efter en tid med disse spørgsmål, som i øvrigt hverken har rigtige eller endegyldige svar, netop vil begynde at indbyde til dybere relationer omkring dig. Du begynder på en måde at sende de dybe spørgsmål ud gennem din væren, og andre, som ønsker dybde, vil tiltrækkes dig, Og så er det selvfølgelig ikke alle relationer, der behøver at være lige dybe. Du vil i processen blive klar over, hvilke mennesker du kan dele alt med, og hvem du har en mere overfladisk relation til. Nogle relationer vil falde bort helt af sig selv, når du får bedre fat i din egen kerne, og nye spændende relationer vil sikkert også dukke op.

LÆS OGSÅ: Jeg har svært ved at knytte bånd til andre mennesker

Læs også