brevkasse
Mental sundhed

Brevkasse: Hvordan får jeg ændret mit leverpostejs-liv? 3 eksperter giver deres svar

9. september 2019
af Redaktionen
Foto: Panthermedia
Jeg er aldrig i rigtig godt humør, snarere tværtimod, Livet er blevet leverpostej og rutine. Hvordan får jeg ændret det? Læs tre eksperters forskellige livssyn på spørgsmålet her.

Skab kontakt til din livsglæde

Maria Juhl Coach, specialist i ayurveda og yogaunderviser Mariajuhl.com Et af vores samfunds helt store udfordringer, som jeg tror ligger bag ved meget af den stress og depression, vi ser, hænger sammen med manglende kontakt med vores ønsker og lyst. Vores samfund er meget fornuftsdrevet, nemlig præget af den energi ayurveda kalder pitta. Pitta-energi er det indre drive, vores trang til handling og at skabe resultater. Når vi hovedsaglig agerer ud fra denne energi, har vi en tendens til at prioritere kvantiteten over kvaliteten. Vi sigter for eksempel efter at få en lang uddannelse, et højtlønnet job og at blive længe på jobmarkedet. Om vi så faktisk nyder uddannelsen, glæder os til at stå op til vores job om morgenen og fortsat trives i vores liv, det betyder lidt mindre udadtil. Men indadtil betyder livsglæden alt, som du så fint mærker og reagerer på. Vi visner simpelthen, hvis ikke vi dagligt oplever livsglæde. Min recept til dig hedder, derfor: Dyrk glæden, legen og passionen! Det er i virkeligheden meget nemt, det handler om at give energi til og bruge tid på det, som gør dig glad. Hvis du har svært ved at mærke, hvad dette er, så brug for eksempel meditation til at stilne dit sind, og yoga til at mærke din krop. Din krop og dine følelser er nemlig din guide på vejen. Tænk over og mærk efter, hvad du har lyst til, og hvad din passion er? Det gælder både dit private og dit professionelle liv, som i øvrigt ikke rigtig kan adskilles. Lever du efter og har et arbejde, der understøtter din livsglæde? Ellers er det tid til at lave nogle ændringer. Skidt humør over længere perioder er et klokkeklart tegn fra dit inderste på, at det er tid at skifte kursen i dit liv. Hvad er dit første skridt?

Hvad er det meningsfulde liv for dig?

Birgitte Hultberg Psykolog og forfatter Birgittehultberg.dk Det lyder, som om du har mistet fornemmelsen af mening med tilværelsen. Mening er den røde tråd i ethvert menneskes tilværelse, det, som får alting til at hænge sammen – men hvad der giver mening, er forskelligt fra person til person. Hvis du for eksempel er et roligt og tryghedssøgende gemyt, kan der være meget at hente i et stabilt og velordnet liv, fordi det passer til den, du er. Det giver mening. Men er du for eksempel et aktivt og udadvendt menneske med stort behov for social aktivitet, vil et stillestående liv være dræbende og føles meningsløst. Find ud af, hvad der har værdi for dig, og beslut dig for at leve, så det passer til dine værdier. Måske vil du gerne gøre en forskel for andre? Det kan du gøre, uanset hvilken personlighedstype du er. En rolig og stabil person kan gøre nytte i socialt arbejde, mens en aktiv og udadvendt person vil være en gevinst i et job, der kræver dynamik. Det kan også være, du har et potentiale, en evne eller et talent, som du undertrykker, fordi der ikke er plads til det i hverdagens trummerum. Gør det til et mål, at det får plads i dit liv. Gamle drømme, du har haft engang, kan vise sig at indeholde vigtige pointer, der fortæller, hvor du har udsultet dig selv. Hvis du fodrer dig selv med det, der betyder noget for dig, bliver det lettere for dig at se, hvad der er nødvendigt for at få dig et meningsfuldt liv, og skille dig af med det, der har låst dig fast i en næringsfattig eksistens. LÆS OGSÅ: Jeg er gået ned med stress. Hvordan kommer jeg tilbage igen?

Glæd dig over alle de ting, du har

Charlotte Bang Kommunikations- og udviklingscoach og mindfulnessinstruktør Charlottebang.dk Livet rummer både det gode, det dårlige og det leverpostejsagtige. Men ofte ser vi mest det dårlige eller det kedelige, og vi glemmer let at glæde os over de dejlige ting, som også er i vores liv. Du kan vælge at skifte fokus og give det gode i dit liv mere opmærksomhed. Her er det interessant, at forskning viser, at vi bliver gladere, når vi udviser taknemmelighed. Så i stedet for at tænke på alt det, der er dårligt, så skriv hver aften 1-3 ting ned, som du har været taknemmelig for i løbet af dagen, og læs det næste morgen, det vil gøre dig gladere. I det hele taget kan du øge din bevidsthed omkring, hvad der bidrager positivt, neutralt og negativt til dit liv. Det kan du gøre med denne øvelse, hvor du anskaffer x antal kugler eller flade sten i samme størrelse. På de første sten skriver du alle de ting, der bidrager positivt til dit liv, én ting for hver sten. På de næste sten, skriver du det neutrale, der hverken bidrager positivt eller negativt, igen én ting pr. sten, og på de sidste skriver du det, der dræner dig. Hvis det er svært at skrive på stenene, kan du eventuelt komme klistemærkater på. Put derefter stenene op i hver sin beholder, alt efter om de er positive, negative eller neutrale. Gennemgå dem og se, hvad der kan fjernes eller gøres mindre af, og hvad du ønsker at gøre mere af. Øvelsen gør det tydeligt, hvad der dræner og lader dig op. Dit ubevidste sind tager symbolske handlinger bogstaveligt, og det vil derfor reagere på, at du smider negative/neutrale sten ud og tilføjer flere positive sten i dit liv.
https://imgix.femina.dk/call_to_action/py02-abobanner-6430x2052.jpg

Læs også