selvudviklingsbøger
Mental sundhed

4 bøger om selvudvikling du skal læse i juleferien

17. december 2018
af Thora Bruun Makita
Foto: PR
Brug tiden i juleferien på en af de mange nye selvudviklingsbøger. Vi giver dig et overblik her.

4 GODE SELVUDVIKLINGSBØGER DU SKAL SE I JULEFERIEN

Opvæksten med en far, der spillede russisk roulette "Liv – en fortælling om at lære at leve". Jill Liv Nielsen og Jan Eriksen. Forlaget-legimus.dk. 200 kr.
https://imgix.femina.dk/4-selvudviklingsboeger-1-liv.jpg
Jill Liv Nielsen kender de fleste måske som hende den unge pige, der vandt den første Big Brother for 17 år siden. Hun er i dag psykoterapeut, og hun har skrevet en ærlig bog om sin barske opvækst, og hvordan den har påvirket hende som voksen, hvor hun har kæmpet med følelser som skam, mindreværd og konstant tvivl. Opvæksten er præget af omsorgssvigt, seksuelle krænkelser og en alkoholiseret far. Det er hårdrejsende realisme, som eksempelvis her: ”Ud på natten havde min far forsøgt at drukne min stedmor i vores lille fiskebassin i gården i gårdhavehuset. Senere igen havde han spillet russisk roulette med sig selv og min stedmor, som nu sad i en stol med blod løbende ud af næsen.” Undervejs har Jill faglige refleksioner om de psykologiske udfordringer, hun selv er rendt ind i, bl.a.: Depression, frygten for afsløring og at være ydrestyret/indrestyret, hvilket giver indblik i mønstrene bag. Til dem, der selv har haft en dysfunktionel opvækst, vil denne bog være en, man kan spejle sig i. Og hvis du ikke har haft samme barske start på livet, kan du alligevel blive klogere på, hvordan du skal håndtere kaotiske følelser i dit eget liv. Som Jill skriver i forordet: ”Der findes ikke et ”lidelseshierarki”, der skalerer, at den, der har (haft) det værst, har ret til at føle stærkest.”
Brug mindfulness til at komme tæt på naturen "Mindfulness i naturen". Eva Zelander. Pressto. 299 kr.
https://imgix.femina.dk/4-selvudviklingsboeger-2-mindfulness.jpg
Måske har du prøvet, at du har hundrede tanker i hovedet og skuldrerne godt oppe under ørerne. Så går du en tur i skoven og pludselig slapper du af. Det er veldokumenteret, at naturen har en afstressende effekt på os og ligeledes veldokumenteret, at mindfulness kan skærpe dit eget sinds dømmekraft og mindske stress, angst og depression. Forfatteren til denne bog, Eva Zelander, der både er landskabsarkitekt og terapeut, argumenterer for, at mindfulness kan være en måde, hvorpå du kan forbinde dig til naturen, da det skærper dine sanser og får dig til at tage naturen ind nu og her. Bogen bruger meget krudt på at forklare, hvad der ligger bag mindfulness-begrebet, og du bliver også en del klogere på, hvorfor naturen og naturterapi virker afstressende på dig. Og så rummer den konkrete øvelser til, hvordan du kan være mindful og tage naturen ind i praksis: Du kan f.eks. gå væk fra stien og finde din egen vej, og på samme måde kan du reflektere over, om der også er nogle stier i dit sind, der er lige vel betrådte. Bogen er en god vejviser til, hvordan vi finder tilbage til naturen og os selv med mindfulness. LÆS OGSÅ: Psykologi anbefaler: 5 gode selvudviklingsbøger Se på dig selv, og gavn dine relationer "Enneagrammet & typernes indbyrdes relationer". Flemming Christensen. Think about it. 199 kr.
https://imgix.femina.dk/4-selvudviklingsboeger-3-flemming-christensen.jpg
Det slider på følelserne, hvad enten det er parforholdet, der ikke fungerer, eller forholdet til kollegaen. En anderledes måde, du kan forbedre dine relationer på, er ifølge forfatteren til denne bog, Flemming Christensen, ved at dykke ned i enneagrammets relationer. Enneagrammet beskriver ni forskellige personlighedstyper, såsom hjælperen, udfordreren eller perfektionisten. De konflikter, du havner i med din partner, kollega eller veninde, er ofte forbundet med, hvilket enneagram henholdvis du selv og den anden har. Forfatteren Flemming Christensen ser på vores roller, og hvordan vi har en tendens til at stille masser af krav til den anden, men ikke undersøger, hvad vi selv kan gøre. Han tager afsæt i, at du allerede kender de ni enneagramtyper, så det vil være fordel, hvis du gør det, når du læser bogen. Hans ærinde er så, hvordan vi med afsæt i vores egen type kan rykke os og dermed skabe kærlige relationer. Er man eksempelvis en 2'er i enneagrammet, som er kendetegnet ved ofte at ofre sig og tage ansvar, har man en tendens til at glemme sin egen sundhed. Tænk her over, om du har en tendens til at ofre dig for at føle dig betydningsfuld? Der er mange begreber at holde styr på, men det er udfordringen værd, for bogen her omhandler mange genkendelige konflikter og faldgruber og råd til, hvordan du kan navigere i dem.
Farvel Facebook "Ti argumenter for at slette dine profiler på de sociale medier nu". Jaron Lanier. Gyldendal. 200 kr.
https://imgix.femina.dk/4-selvudviklingsboeger-4-10-argumenter.jpg
Denne bog, skrevet af den amerikanske forfatter Jaron Lanier, opfordrer dig til at slette dine profiler på de sociale medier. Noget af kritikken er velkendt: De sociale medier gør dig ulykkelig, de undergraver sandheden og ødelægger din evne til at føle empati. Men forfatterens belæg om, hvorfor du skal gøre det, går et skridt videre end mange af de andre bøger om påvirkning fra de sociale medier: Det er selve forretningsmodellen, den statiske maskine, som registrerer din adfærd på nettet og beregner sandsynligheden for, at du vil opføre dig på en bestemt måde, som udgør hovedproblemet. Den bestemmer hvilke nyheder, du skal udsættes for og din adfærd (f.eks. det du liker) bliver solgt videre til en tredjepart. Man styrer ifølge forfatteren folks adfærd på den mest luskede måde og tjener penge på: "at lade de værste røvhuller røvrende alle andre”, som han skriver. Det er svært ikke at blive en anelse paranoid, når man læser de veldokumenterede argumenter for, hvorfor vi skal være på vagt. Læs den og/eller slet din profil. LÆS OGSÅ: 3 gode selvudviklingsbøger om vrede, sorg og om at have en god relation til dig selv
https://imgix.femina.dk/call_to_action/py02-abobanner-6430x2052.jpg

Læs også