Løb

En simpel gåtur kan også gøre dig sund

af Gitte Holm 9. april 2015
foto: Panthermedia
Er du ikke vild med at løbe? Skulle vi så ikke bare droppe det – og gå en tur i stedet? Og der er ingen grund til at føle sig som en snyder, gang er nemlig supersundt! Se bare med her.
Vil du gerne holde dig sund, men tænder du hverken på idéen om lange løbeture eller en time i spinninglokalet, så er der godt nyt til dig: Noget så simpelt som en god gåtur kan nemlig gøre underværker for din sundhed, og det kræver hverken specialudstyr eller formidabel kondi. Du skal blot finde de gode sko frem og komme ud i det blå. Efter et stykke tid vil du mærke, at både krop og sind nyder godt af de mange skridt, du lægger bag dig.   – Når du går, kommer tusindvis af dine muskelceller på arbejde, og du bruger næsten lige så meget energi på at gå en kilometer, som du gør, når du løber en kilometer. Det anbefales, at du som minimum går 10.000 skridt om dagen, og det er noget, langt de fleste kan holde til. I modsætning til f.eks. løb belaster du nemlig ikke kroppen i særlig høj grad, når du går, forklarer træningsekspert Birgitte Nymann.  

 

Aktiv og social på samme tid

Gang er noget af det, der falder os allermest naturligt i hele verden, da vi har praktiseret det siden étårsalderen. Næsten alle kan gå, og lige så mange bør gå, men når det kommer til stykket, så har gåturene en positiv indvirkning på mere end blot din fysiske form. Når du går, befinder du dig ofte ude i det fri i relativt lang tid, og det bevirker, at du får suget masser af frisk luft og D-vitamin til dig. Men du har også mulighed for at foretage dig en masse socialt, ligesom du får mulighed for at lytte til musik og lydbånd. Du kan altså udnytte tiden fuldt ud, hvis du vil.   – Det er ikke alle mennesker, der har lyst til at løbe, eller som er født til at løbe, og her er en rask gåtur et glimrende alternativ. I modsætning til højintensitetstræning har du på gåturene mulighed for at snakke, enten i telefon eller personligt, og du kan bruge din gåtur som ”transport” eller som samvær med børnene. Når du tager på ferie, behøver du heller ikke medbringe andet end dine behagelige sko for at kunne klare dagens træning, fortæller Birgitte Nymann.   LÆS OGSÅ: Kan du tabe dig af at vinterbade?  

Vi er ikke alle løbere

Når vi tænker på vægttab og sundhed helt generelt, forbinder vi det ofte med løb. Løb er en sund og effektiv motionsform, men det er bare ikke alle, der kan holde til det – eller alle, der har lyst til at løbe, for den sags skyld.   – Når du løber, modtager kroppen en belastning, der svarer til tre til seks gange din kropsvægt, mens belastningen ved gang kun er omkring to til tre gange kropsvægten. At løbe kan især være udfordrende for mennesker, der har et stillesiddende job, og som ikke har dyrket motion i særlig belastende grad i lang tid. Kroppens sener, muskler og led er i de fleste tilfælde slet ikke stærke nok til at klare den store belastning, og det kan føre til betændelsesskader, ømhed samt muskel- og ledskader, fortæller Birgitte Nymann.   Man skal selvfølgelig aldrig sige aldrig. Hvis motivationen er til det, kan mange mennesker sagtens træne sig op til at blive løbere, men igen: En rask gåtur fra tid til anden er et godt udgangspunkt, hvis du vil træne dig op til at kunne løbe. Det ruster nemlig kroppen til at kunne klare hårdere fysiske udfoldelser, og det er eksperten selv et levende eksempel på.   – Efter at jeg selv har intensiveret min gangtræning, er mit løb blevet meget bedre. Jeg løber hurtigere, end jeg nogensinde har løbet før, og jeg løber længere, uden at mine gamle skader bliver provokeret. Så gang er altså ikke kun for dem, som ikke kan løbe. Alle mennesker bør huske den daglige gåtur, råder Birgitte Nymann.   Vild du gerne i gang med at løbe? Så prøv vores løbeprogram, hvor du lærer at løbe 5 eller 10 km på 10 uger  
  Birgitte Nymann er personlig træner og forfatter til et stort antal bøger om kost, ernæring, træning og sundhed.