hvad er kighoste
Sundhed

For lidt mælk

4. december 2008
af Ulla Nielsen
Usikkerhed om, hvorvidt barnet får mælk nok, er en af de væsentligste årsager til, at mødre holder op med at amme. Tvivlen kan opstå, hvis dit barn

Usikkerhed om, hvorvidt barnet får mælk nok, er en af de væsentligste årsager til, at mødre holder op med at amme. Tvivlen kan opstå, hvis dit barn vågner op og græder eller skriger og vil ammes og ammes.
Sørg for, at dit barn har godt fat om brystet, slap af, så meget du kan, og sørg for, at du ligger eller sidder godt, når du ammer.
Lad dit barn die, så længe det vil - dog højst 1/2 time - af det første bryst, før I skifter over til det andet. Så får det nemlig også den fede fløde, som kommer til sidst, og som mætter.
Måske har du masser af mælk, måske er det din ammeteknik, den er gal med! Når dit barn ikke vil have mere af det ene bryst, så giv fra det andet. Du kan godt skifte tilbage til det første bryst igen, når barnet er blevet træt af det andet.
Din mælkeproduktion er størst under og lige efter, at dit barn har diet hos dig. Jo mere dit barn dier hos dig, des mere mælk laver dine bryster. Din mælkemængde kan være nedsat, hvis du er stresset og overtræt, men mælken forsvinder aldrig pludseligt.
Hvis der er "mælkestop", er der tale om, at nedløbsrefleksen (se denne) er blokeret. Så skal du slappe af eller eventuelt ordne det, som stresser eller irriterer dig, hvis du kan.
Har dit barn behov for mere mælk, så skal du være glad, hvis det gerne vil ammes om natten. Så udskiller du nemlig mere af et hormon, som forøger din mælkemængde også om dagen.
Få hjælp af barnets far, din familie og venner og luk ørerne for de mennesker, som venligt siger til dig: "Ammer du nu igen, jeg synes lige, at hun har fået - er du sikker på, at du har mælk nok?"
Har du behov for at snakke med en, som ved noget om amning, kan du ringe til en ammerådgiver eller din sundhedsplejerske. (Se "ammerådgiver" og "sundhedsplejerske").

Læs også:
Ammeguide
Die

Læs også