spiral
Sundhed

Kvinder filmer sig selv, når de får opsat spiral: “Den værste smerte, man kan forestille sig”

27. marts 2024
Af Signe Larsen
Foto: Valentine Chapuis/AFP/Ritzau Scanpix
Talrige videoer, der florerer på TikTok, sætter fokus på, hvor ondt det kan gøre at få opsat en spiral og hvor lidt smertedækning, man tilbydes. Kvinder filmer sig selv under indgrebet - nogle skærer ansigter, andre græder og råber af smerte.

Hun ligger på briksen med et stift blik rettet mod loftet og benene placeret i stigbøjlerne. Lægen, der sidder for enden mellem hendes ben, forbereder hende på, at hun vil mærke et pres.

Hun filmer sig selv på sin telefon, mens lægen gør klar til at føre den lille t-formede stav op i hendes livmoder. Få sekunder efter vrider hun sig i smerter.

- Av, av, av, hviner hun nærmest panisk.

Videoen, som er delt på TikTok, er blevet set over 6,2 millioner gange og er et af flere eksempler på unge kvinder, der har filmet sig selv, mens de har fået opsat en spiral.

Fælles for langt de fleste er, at det har gjort ondt - meget ondt.

“Den værste smerte, man kan forestille sig”, “som at føde igen”, “det var traumatiserende,” skriver kvinderne blandt andet.

Den amerikanske avis The Washington Post skriver, at forskere fra Duke University har analyseret 100 videoer på TikTok under hashtagget #IUD, den engelske betegnelse for præventionsmidlet.

De fandt ud af, at når brugerne delte detaljer om deres oplevelser, fokuserede de fleste af dem på smerten og andre bivirkninger.

Jenny Wu, der er læge og i gang med at specialisere sig inden for obstetrik og gynækologi, ledte forskningen og fortæller, at resultaterne viser, at der mangler viden om smertebehandling.

- Det er virkelig hjerteskærende for mig, når patienter føler, at de har gennemgået en traumatisk oplevelse ved at få en rigtig god form for prævention, siger hun til avisen.

Ifølge Washington Post viser anden forskning desuden, at læger undervurderer kvinders smerte under opsætning af spiral. I en undersøgelse med 200 deltagende kvinder, hvoraf de fleste tidligere havde født, rapporterede kvinderne en gennemsnitlig maksimal smertescore på næsten 65 på en skala fra 0 til 100.

Lægerne vurderede kvindernes smerte til omkring 35.

Det er muligt at få lokalbedøvelse forud for opsætningen, men mange lægehuse og klinikker tilbyder det ikke i første omgang, hverken i USA eller i Danmark.

Sundhed.dk fremgår det, at “indtagelse af for eksempel 600mg ibuprofen en time før opsætning kan lindre ubehag”, og at “nogle” anbringer “lidt” lokalbedøvelse i livmoderhalsen før opsætning.

Den unge kvinde, som lå på briksen og vred sig af smerte, har over for The Washington Post beskrevet, at hun ikke var forberedt på, hvor smertefuldt det ville være. Under videoen på TikTok skriver hun også, at hun ikke selv kunne køre hjem efterfølgende.

Hun havde fået at vide, at hun ville føle ubehag, men var ikke blevet tilbudt nogen form for smertedækning eller opfordret til at have en, der kunne køre hende hjem efter indgrebet.

Læs også