Ufrivillig vandladning kvinder
Annonce
Krop & velvære

Ufrivillig vandladning? Nej, det er ikke pinligt!

31. maj 2021
Aller Creative Studio, annonce for TENA
Foto: Shutterstock
Cirka hver fjerde kvinde oplever urinlækage mere eller mindre hyppigt. Det er med andre ord udbredt og sker for både ældre og yngre. Livet kan dog sagtens leves fuldt ud alligevel, så mon ikke, det er tid til at begrave tabuet?
tena

Forestil dig en tur ned ad en pulserende gågade, når alt er åbent, Tivoli på en feriedag eller en skøn dag på stranden, hvor både solen og havet trækker store som små.

Tæl rundt i menneskemængden, og lad øjnene hvile på cirka hver fjerde kvinde, du ser. Tænk så på, at denne kvinde i større eller mindre grad har oplevet ufrivillig vandladning.

Og jo, det er både den ældre dame, der bygger sandslotte med sit barnebarn, den midaldrende kvinde i klimakteriet, der nyder solen, den yngre nybagte mor med babyen under parasollen, den 30-årige kvinde med en neurologisk lidelse eller hendes veninde, der spiller beachvolley…

Måske er det dig selv?

Inkontinens, herunder urinlækage, kan ske for alle. Mænd og kvinder. Unge som gamle.

Louise Gammelholm er sekretariatsleder i den private patientorganisation Kontinensforeningen, hvor hun også passer rådgivningstelefonen og arrangerer støttegruppe en gang om måneden.

Og hun slår fast med syvtommersøm:

- Der er absolut intet pinligt ved at være inkontinent! Det er alle aldre og begge køn, der kan opleve det. Til fælles har de dog, at de selv synes, det er skamfuldt og tabubelagt, og at de ikke har lyst til at tale åbent om det med deres omgivelser. Men der er ingen grund til, at de skal dukke hovedet – lige så lidt som hvis diabetikerne eller de gigtplagede gik og skammede sig eller var bange for at blive peget fingre ad.

Tal åbent om det

”Den stille folkesygdom” bliver inkontinens kaldt, men hvor stammer stilheden fra, når vi frit taler om andre lidelser, og for eksempel snildt kan smide et seksuelt emne på bordet under lørdagsmiddagen med vennerne?

- Det handler om en dum, kulturel konstruktion, hvor vi af en uvis grund har gjort inkontinens til noget skamfuldt. Måske fordi det forventes, at vi har fuldt styr på vores krop? Men der er jo masser af sammenhænge, hvor vi ikke har kontrol over vores krop. Det kan virke fuldstændig tilfældigt, hvad der bliver et tabu. Det positive ved dette er, at tabuet her ikke er bundet op på, at inkontinens er smitsomt eller farligt, så det kan godt ændres. Tænk på, hvor uhørt det var for 20 år siden at tale åbent om psykiske lidelser, sådan er det heldigvis ikke i dag. Eller længere tilbage, hvor homoseksualitet var et tys-tys…

Når Louise Gammelholm afholder den månedlige støttegruppe-aften, oplever hun, hvordan folk løsner op og slapper af, når de indser, at de ikke er alene.

De opnår en selvaccept og et fællesskab, og det er nogle af kodeordene til at få smidt tabuet godt og grundigt væk.

- Åbenhed er en vigtig vej frem. Og så har vi også en vigtig opgave på samfundsplan, nemlig at behandle inkontinente med respekt og værdighed, måske lige tænke os om, inden vi siger noget uheldigt. Det gælder som både familiemedlem og ven.

Der er heldigvis meget at glæde sig over. Louise Gammelholm minder om, at med de rette hjælpemidler kan du det hele. Grine, nyse, undervise, rejse, elske, hoppe og danse… Og det er, hvad enten du kun er plaget af det i lettere grad eller mere alvorligt.

Hendes råd er altid først at blive grundigt udredt, få al den hjælp du kan fra lægen - og hvis lægen ikke kan løse problemet, så prøve dig frem til de helt rigtige hjælpemidler, der virker for dig og dækker dine behov.

Bredt udvalg

Der er et bredt sortiment af hjælpemidler at vælge ud fra, når du skal finde det helt rette produkt til dit behov. Og det er uanset, om du har urinlækage eller inkontinens i større eller mindre grad.

Du finder både diskrete trusseindlæg, når du hopper i det sorte lingeri, sorte eller cremefarvede lavtaljede inkontinenstrusser, buksebleer, fikseringstrusser eller inkontinensbind til forskellige former for lækage. Fælles er, at de alle absorberer lækager hurtigt og trækker fugt væk fra huden, så den ikke bliver belastet, ligesom de også minimerer risiko for lugtgener.

Med de mange forskellige løsninger vil der ikke være noget til hinder for, at du lever dit liv – med både aktivitet og nærvær.

TENA pads

TENA dækker dine behov, og deres Discreet Ultra Mini Plus er så tyndt, at du knapt bemærker, du har det på. Find det her. TENA Silhouette Noir Mini er perfekt bl.a., når du hopper i det sorte lingeri. Find det her.

TENA bryder tabuet

Inkontinens skal ikke være et tabu, og med sine over 60 års erfaring som førende brand inden for inkontinens, går TENA forrest i denne sag. De tilbyder en lang række af bl.a. absorberende produkter til både mænd og kvinder, der skal sikre, at livet kan leves fuldt ud - uden unødige bekymringer om lækage. TENA ønsker at nedbryde fordomme og stigma knyttet op på inkontinens, for det kan ramme alle, og der er mange muligheder for at få dækket sine behov med den lange række af hjælpemidler, TENA har i sortimentet. Læs mere på tena.dk.

Læs også