Krop & velvære

Syv myter om dine tømmermænd

af Redaktionen 1. januar 2013
foto Panthermedia
Alkohol kan ende med at give fæle tømmermænd. Men hvad er egentlig fup og hvad er fakta, når det kommer til tømmermændene. Få svaret her

Fest og farve har ofte en bagside - nemlig den dunkende hovedpine dagen derpå. Masser af forskellige tips og tricks hævder at kunne forebygge eller kurere tømmermænd. Og hvor skadelig er den grumme hovedpine egentlig?

LÆS MERE: Sådan får du dit nytårsforsæt om vægttab til at lykkes

- Kroppen er simpelthen blevet forgiftet. Tømmermænd er et meget tydeligt tegn på, at man har fået mere, end man kan tåle. Det er et kroppens forsvar og måde at sige på, at nu er det nok,« siger speciallæge i psykiatri Ingrid Krog-Meyer, der blandt andet er tilknyttet Frederiksbergs Kommunes Rådgivningscenter til samvirke.dk, og gennemgår her nogle af myterne om tømmermænd.

Myte 1: Kroppen tager ikke skade af en omgang tømmermænd

Nej, hvis man i øvrigt lever fornuftigt, tager kroppen ikke nævneværdig skade af, at man bliver lidt fuld en gang imellem. Men det er ikke sundt jævnligt at være fuld - ikke mindst fordi der også er risiko for, at man udvikler en afhængighed af alkohol. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man maks. drikker fem genstande ad gangen.

Myte 2: Kvinder får lettere tømmermænd end mænd

Ja. En undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet af 76.000 danskeres drikkevaner viser, at dobbelt så mange kvinder som mænd har mange tømmermænd efter at have drukket over fem genstande ved en enkelt lejlighed. Det gælder for 12,6 pct af kvinderne og kun 6,1 pct. af mændene.

LÆS MERE: Her får du fem smutveje til en slankere krop

Myte 3: Hvis man blander øl, vin og spiritus, får man flere tømmermænd

Nej. Intet tyder på, at man får flere tømmermænd, fordi man blander forskellige alkoholiske drikke. Det kommer nok snarere an på, hvad man drikker, og hvor meget man drikker. For eksempel får man typisk flere tømmermænd af cognac, rødvin, rom og whisky end af hvidvin og vodka. Forklaringen er, at mørke drikke - ud over alkoholen - også indeholder mere methanol, bedre kendt som træsprit. Og træsprittens nedbrydningsprodukter giver flere forgiftningssymptomer..

Myte 4: Du får færre tømmermænd, hvis du spiser junkfood på vej hjem fra byen

Både ja og nej. Hvis der er salt i maden, kan det rette op på saltbalancen, men omvendt - når der er mad i maven, vil alkoholen blive optaget langsommere, og så går der længere tid, før den er ude af kroppen. Men det er under alle omstændigheder godt at drikke en masse vand, inden du går i seng..

Myte 5: Alkohol hjælper til en god søvn

Nej, tværtimod. Alkohol forstyrrer din søvn. Selv om du måske falder lettere i søvn, når du har drukket alkohol, sover du typisk i kortere tid, og søvnen er af ringere kvalitet..

Myte 6: En reparationsbajer retter op på skaderne

Måske kan en reparationsbajer hjælpe. Det kommer nok an på, hvem man er. Men én ting er sikkert. Hvis man ikke kan undvære en reparationsbajer, kan det være, at man i virkeligheden har abstinenssymptomer, og så har man et andet og meget større problem i forhold til alkohol end de relativt banale tømmermænd.

Myte 7: Kaffe næste morgen gør underværker.

Nej - kaffe er ikke det bedste. Hvis man har rigtige tømmermænd, er det blandt andet på grund af dehydrering. Og da kaffe er vanddrivende, vil det ikke hjælpe - tværtimod.Kilde: Samvirke.dk