Spiser du dig tyk foran skærmen
Krop & velvære

Spiser du dig tyk foran skærmen?

22. juni 2017
af webredaktionen
foto: Panthermedia
En sandwich foran computeren på jobbet eller aftensmad i sofaen foran tv’et. Kender du det? I så fald er du ikke alene. Knap 50 % af os danskere ser tv, læser eller bruger computer eller smartphone, imens vi spiser vores måltider. Det er ikke alene usundt, det kan også gøre os tykke.

Du kender sikkert scenariet her: Yndlingskrimien kører på skærmen, og foran os på sofabordet står en skål med søde sager, som vi næsten uden at registrere, flittigt napper fra. Og på jobbet har vi så travlt, at frokosten bliver indtaget foran computerskærmen eller Smartphonen, for at ”spare tid”.

Skærmen gør os tykke

Nej, det er ikke altid maden, der får vores opmærksomhed, når vi spiser. Det er ikke alene temmelig usundt, det kan også betyde ekstra kilo på sidebenene:

– Der er stor risiko for, at man flere gange om dagen indtager flere kalorier, end man har lyst til OG også brug for, hvis man ikke er opmærksom på maden, når man spiser. Og det kan betyde, at man ligeså stille tager på, siger Morten Elsøe, der er cand.scient. i molekylær ernæring og bl.a. underviser i kost og sunde madvaner.

Spis med opmærksomhed

Uopmærksom spisning – såkaldt ”mindless eating” – har en del af skylden for den stigende overvægt i befolkningen, mener Morten Elsøe. For man mærker ikke sin krops signaler, når hovedet er beskæftiget med noget andet. Man spiser til tallerkenen er tom. Problemet er, at kroppen formentlig ofte kunne have klaret sig med mindre mad – men det mærker man bare ikke.

LÆS OGSÅ: meget mere om mindfull spisning: Ser du din mad?

Mange tror, at mæthed er, når man har mad helt oppe i halsen. Men det er forkert. Mæthed er, når man ikke længere føler sig sulten, og det kræver, at man er opmærksom for at fornemme det, siger han.

Planlæg dit måltid

En nem løsning på uopmærksom spisning er at slukke alle medier og give maden fuld opmærksomhed. Men du kan også undgå alle de ekstra kalorier, der gør dig tyk, ved at planlægge måltidet.

LÆS OGSÅ: Bliv mere mindfull - 3 øvelser, der giver dig ro.

3 tips til at undgå overspisning:

1) Spiser du en sandwich på jobbet, så skær det stykke af, du normalt bliver mæt af, og spis kun det. Gem resten til aftensmad eller frokost næste dag.

2) Portionsanret maden, hvis du spiser foran tv’et, frem for at sætte gryder og fade på bordet. Sæt tallerkenen i opvaskemaskinen, når du har spist op.

3) Vent – ved alle måltider – ca. 20 minutter, før du evt. tager en ekstra portion. Det er den tid, det tager at mærke mæthed.

LÆS MERE: Spis dig sund: 6 diæter - fup eller fakta?

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200.jpg

Læs også