Spar på saltet
Foto: Shutterstock
Et nyt EU-program skal gøre os mere opmærksomme på vores saltforbrug og tilskynde industrien til at udvikle produkter med mindre salt. Cand.brom. Hanne Høberg Hansen fra Fødevarestyrelsen forklarer hvorfor.
1. Spiser vi virkelig for meget salt?
Sundhedsmyndighederne anbefaler 6 gram salt dagligt.
Danske mænd spiser næsten dobbelt så meget, kvinderne ca. 8 gram.
2. Hvor kommer alt det salt fra?
70 procent kommer fra de forarbejdede fødevarer, som vi køber. Den største synder er faktisk brødet, fordi det er en basisfødevare, vi spiser meget af.
Men vi får også en hel del fra kødpålæg, ost, færdigretter og morgenmadsprodukter. Kantinemad er også ofte saltrig, især varme retter.
3. Hvor usundt er det egentlig?
Salt er skadeligt for blodtrykket. Hvis folk satte deres forbrug ned, regner man med, at blodtrykket vil falde i befolkningen, og færre vil blive ramt af hjerte-kar-sygdom.
Man kan heller ikke udelukke, at det ville give færre tilfælde af mavekræft.
4. Hvad er dine bedste råd til madlavningen?
Man skal smage på maden, før man griber saltbøssen, og bruge flere krydderier for at give maden smag, så man ikke savner saltet.
Det er et tilvænningsspørgsmål, så skær ned lidt efter lidt. På den måde vænner du smagsløgene til den mindre salte smag.
Et godt råd er at bage sit brød selv og bruge højst 1½ teskefuld salt pr. kilo mel.
5. Hvad kan vi gøre i supermarkedet?
Kig efter fødevarer med det grønne nøglehulsmærke, som bl.a. sætter krav til saltindholdet. Eller læs den lange næringsdeklarationen, hvis der er en.
Salt står nævnt som natriumindhold.
Vælg færdigretter med højst 400 mg natrium pr. 100 gram og brød og morgenmadsprodukter med højst 500 mg natrium pr. 100 gram.
Læs mere på Fødevarestyrelsens hjemmeside Altomkost.dk
Hanne Høberg Hansen er cand.brom (levnedsmiddelvidenskab) og arbejder som ernæringsfaglig medarbejder i Fødevarestyrelsen. Hun sidder i redaktionen på altomkost.dk, Fødevarestyrelsens portal om mad, måltider og motion og arbejder i øvrigt med ernæringsoplysning, herunder formidling af de officielle 8 kostråd m.v.