Seks myter om kunstig sol
Foto: Panthermedia
Myte 1
Det er et sundhedstegn at være brun
Nej! Når huden bliver solbrændt, er det et tegn på, at huden forsøger at beskytte sig mode flere skader fra skadelige UV-stråler - ikke et tegn på sundhed.
Myte 2
Man får flottere hud af at gå i solarium
Nej! Måske føler man på tidspunktet, at man ser pænere ud med brunet hud, men på længere sigt får man gullig hud, rynker og pigmentpletter af at gå i solarium.
Myte 3
Det er en god ide at forbrune sin hud i et solarium inden en solferie.
Nej. Forbruning er falsk tryghed. Forskning har vist, at den bruning, som man opnår i et solarium kun giver en begrænset beskyttelse på omkring faktor 2-4. På solferier anbefales det, at man bruger minimum faktor 30. Den øgede kræftrisiko er absolut ikke den minimale ekstra beskyttelse værd.
Myte 4
Solarium er en god kilde til D-vitamin
Der er ingen dansk standard for sammensætningen af UV-stråling i solarier. Derfor kan man ikke vide om et givent solarium giver D-vitamin. Til gengæld ved man, at man har forøget sin risiko for at udvikle kræft i huden. Derfor anbefaler både Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse, at man dækker sit D-vitaminbehov gennem en fornuftig adfærd i den naturlige sol om sommeren og gennem en varieret kost om vinteren.
Myte 5
Man bliver ikke skoldet i et solarium.
Man kan blive ligeså forbrændt og solskoldet i et solarium som i den rigtige sol. Faktisk er solariets stråler ofte meget mere end intense end den danske sommersol - og dermed forøges risikoen for en skoldning markant.
Myte 6
En forbrænding er et godt grundlag for at blive brun.
Rød hud er skadet hud. Den mindste rødme er et tegn på, at din hud har taget skade. Jo flere skoldninger man får igennem livet, jo større er risikoen for at udvikle kræft i huden.
Kilde: Kræftens Bekæmpelse