Krop & velvære

Fem sunde valg der beskytter mod kræft

af Mia Qvist Scheelsbeck, Newsdeks 9. september 2012
Foto: Panthermedia
Simple valg omkring mad og drikke kan mindske din kræftrisiko markant - få fem sunde valg

Kan man spise og drikke sig fra kræft? Det er svært at sige med sikkerhed - men ens livsstil kan være med til at mindske risikoen for en række kræftsygdomme. Kræft begynder nemlig med, at celler deler sig helt ukontrolleret, og det er bl.a. giftstoffer, solens UV-stråler og stegemutagener, der kan påvirke denne celledeling. Deler cellerne sig uhæmmet, ophobes de og udvikles dermed til en kræftsvulst, skriver iForm. Forskning har dog vist, at fysisk aktivitet kan mindske risikoen for bryst- og livmoderkræft, at fuldkorn kan forebygge tarmkræft, og at det at lade være med at ryge kan betyde, at man undgår kræft i lunger, nyrer og blære.

LÆS MERE: Færre mænd overlever en kræftdiagnose end kvinder, da mændene ignorerer kroppens signaler, og derfor kommer de senere i gang med behandlingen. Her får du seks tegn på, at din mand måske har kræft. Magasinet iForm har derfor fået en diætist til at gennemgå de nyeste forskningsresultater inden for kræft og peget på en række sunde til- og fravalg, der kan påvirke kræftrisikoen.

1: Drop de røde bøffer - vælg laks i stedet

Spiser du laks en gang om ugen, kan du mindske din risiko for at få nyrekræft med 74 pct. Det er forskning fra Karolinska Institutet i Stockholm, der har vist, at det er de fede fisks indhold af D-vitamin, der påvirker de D-vitamin-receptorer, som kræftceller har, så deres evne til at dele og sprede sig hæmmes. Et højt indhold af D-vitamin i kroppen kan også forebygge tarmkræft, men forskerne kan dog ikke helt sige, om det hænger sammen med, at dem, der har et højt D-vitamin-indhold i kroppen, generelt har en sundere livsstil med mere motion og sundere kost. Det røde kød - både okse-, lamme-, kalve- og svinekød - kan øge risikoen for kræft i nyre, blære, tyktarm og bryst pga. indholdet af nitratforbindelser, jern og tilberedningsmåden, der kan danne kræftfremkaldende stoffer.

LÆS MERE: Vi har samlet en masse lækre opskrifter med laks, så det ikke altid bliver den samme ret, der er på aftenmenuen.

 

2: Drop vinen - drik mælk i stedet

Det kan godt være, det er lækkert med rødvin til bøffen, men alkohol kan øge risikoen for at få kræft i mundhule, svælg, bryst, tarm og lever. Vælger du i stedet et glas mælk, som har et højt kalkindhold, kan du i stedet forebygge kræft i tyk- og endetarm og bryst. En amerikansk undersøgelse blandt 200.000 kvinder gennem syv år har vist, at kvinder, der fik omkring 1.300 mg kalk (svarer til 4 ½ glas mælk) om dagen, havde syv pct. lavere risiko for at dø af kræft. Når det kommer til tarmkræft, mindskes risikoen med 23 pct.

3: Drop hvide ris - spis bælgfrugter i stedet

Bønner, kikærter og andre bælgfrugter har et højt proteinindhold og mange vandopløselige kostfibre, som gør det lettere at holde en stabil vægt og blodsukker. Det kan mindske risikoen for kræft i tarmen, spiserør og bryster. Bælgfrugterne indhold af folat, kostfibre og planteøstrogener kan muligvis også beskytte dig mod kræft i mavesækken, viser en rapport fra World Cancer Research Fund og American Institute for Cancer Research. LÆS MERE: Mangler du inspiration til, hvordan du skal bruge de mange bælgfrugter, så får du hjælp lige her!

 

4: Drop cornflakes - spis havregryn i stedet

Ifølge Kræftens Bekæmpelse indeholder havregryn meget lidt af stoffet akrylamid, som er et kræftfremkaldende stof, der dannes i den industrielle fremstillingsproces, sammenlignet med produkter som cornflakes og andre morgenmadsprodukter. Havregryn er desuden rig på kostfibre, og det er med til at forebygge tarmkræft. Havregryn indeholder heller ikke så meget salt og sukker, hvilket kan være med til, at vi holder vores vægt.

5: Drop forarbejdet pålæg - spis dåsetun i stedet

Det kan være en idé at spise en mad med dåsetun i stedet for spegepølse. Forskning fra Karolinska Institutet viser, at forarbejdet pålæg såsom skinke og pølser fordobler risikoen for at få kræft i bugspytkirtlen pga. de stoffer, der opstår ved røgning og konservering. Tun indeholder til gengæld selen, som har en effekt på immunforsvaret, indkapsler tungmetaller og reparerer skader på celler og arveanlæg. Tun er herudover fedtfattigt og fyldt med proteiner. Samlet set forebygger det kræft i livmoderen, bryst, mavesæk, tyktarm og lunge, skriver iForm. Kilde: iForm