https://imgix.femina.dk/media/sondag/2012/07/30/spis-dig-glad/humoermad-612x325.jpg
Krop & velvære

Sådan spiser du dig glad

26. juli 2012
af Hanne Vinther Mikkelsen
Foto: Pantherstock
Det lyder næsten for godt til at være sandt, men jo, du kan faktisk blive i bedre humør af at spise en bestemt slags mad. Her får du 11 bud på helt almindelig mad, der kan sende dit humørbarometer i vejret.

11 slags mad, som er med til at gøre dig glad

Du ved det sikkert allerede. Mad påvirker dit humør. Men vidste du også, at du ved hjælp af den rigtige mad kan forbedre din hjernes evne til at sprede glæde?

Ikke de søde sager

Det gør du ved at sørge for at få næringsstoffer, som giver nydelse. Og det er altså ikke kager og søde sager, du skal spise for at blive i godt humør. Faktisk har den slags mad den stik modsatte virkning. Kager, slik og chokolade giver et hurtigt kick og velbehag i kroppen. Blodsukkeret bliver banket i vejret og får os til at slappe af eller stramme op.

Men det er en stakket frist. For ret hurtigt efter, så hævner sukkeret sig. Det får kroppen til at udskille mere insulin, blodsukkeret falder drastisk igen og gør dig måske oven i købet i endnu dårligere humør, end før du forsøgte at belønne dig selv med lidt sødt. Der skal altså helt andre boller på suppen, hvis din mad skal forbedre dit humør.

LÆS OGSÅ: 3 genveje til godt humør

Stabilt blodsukker

Det handler ganske enkelt om at få kemien i hjernen til at fungere optimalt og holde blodsukkeret stabilt. Tidligere troede man, at hjernen var en fast og fuldstændig upåvirkelig størrelse, men nu ved man, at hjernen faktisk bruger de næringsstoffer, vi giver den til at udvikle sig. Derfor er forskerne også blevet opmærksomme på, at vores hjerne og vores humør er afhængig af, hvad vi putter i munden.

Når vi mærker glæde, ro og energi er det på grund af elektriske impulser, som hjernen sender rundt. Men for at gøre det, skal hjernen bruge de to signalstoffer serotonin og dopamin. For lidt serotonin og dopamin kan gøre os negative, mens et højt indhold derimod kan forbedre vores humør, berolige os og virke afstressende. Det samme gælder især B-vitaminerne B6 og niacin.

Kort sagt du kan spise dig glad ved at vælge mad, der indeholder de stoffer, som hjernen har brug for.

Herunder kan du se, hvad du kan spise for at komme i bedre humør.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200.jpg

Læs også