dame i godt humør med en kop kaffe
Selvudvikling

3 genveje til godt humør

30. maj 2017
af Annette Aggerbeck
Foto: Panthermedia/All Over Press
Kom i godt humør. Har du fået det forkerte ben ud af sengen, så hjælp dig selv i godt humør. Der er ingen grund til at spilde sin dag på kun at se frem til, at den er overstået. Her får du psykoterapeut Annette Aggerbecks tre bud på, hvordan du selv kan skabe en glad dag.

Er du i godt humør altid?

Eller kender du også til dage, hvor du allerede fra morgenstunden er i dårligt humør? Hvor den ene oplevelse efter den anden i løbet af dagen blot bekræfter dig i, at det er og bliver en møgdag?

Så er du langt fra alene, for de fleste af os har møgdage indimellem. Men det er synd at gå igennem en hel dag i dårligt humør, når vi kan undgå det. For du kan nemlig selv gøre meget for at ændre dit humør.

Måske undrer du dig over, at du på sådanne dage har en tendens til kun at fokusere på de ting, der gør dig i dårligt humør, når du egentlig helst bare vil være i godt humør.

En af forklaringerne er, at vi fra naturens side er indrettet til at fokusere på det negative – alt det der kan true os.

Humør dengang og nu

Engang i urtiden var det smart for os at være sådan indrettet, for vores fokus på fare skulle sikre vores overlevelse. Ved at være opmærksom på trusler kunne vi reagere lynhurtigt og for eksempel undgå at blive ædt af et rovdyr, mens vi stod og plukkede bær fra en busk.

Problemet er bare, at vores hjerne stadig fungerer sådan den dag i dag. Vi fokuserer stadig på det negative, der kan true vores velbefindende – også selvom vi reelt ikke står i fare for at blive spist af et rovdyr. Og så kan vi blive i dårligt humør af at fokusere på alt det negative.

Jo mere vi grubler, jo flere triste tanker har det med at melde deres ankomst, og så bliver det bare endnu sværere at ændre vores humør.

Så har du en enkelt dag med dårligt humør, og du ikke umiddelbart kender årsagen og kan gøre noget ved den, så accepter, at du er i dårligt humør og fokuser i stedet på, hvad du kan gøre for at hjælpe dig selv i bedre humør.

Alene det at du accepterer dine følelser i stedet for at bebrejde dig selv, at du er sur, trist og uoplagt, betyder, at du har lettere ved at bringe dig selv i godt humør. Fortæl dig selv, at det går over igen, fordi følelser kommer og går.

LÆS OGSÅ: Derfor er latter godt for din sundhed

3 gode humørråd

1. Skift fokus

Begynd at fokusere bevidst på alt det positive, du oplever i løbet af dagen. Måske har din partner sendt dig en sød sms, eller en kollega har rost din tøjstil. Måske fik du lov til at springe over i køen i supermarkedet. Eller måske kan du se et strejf af solskin på en ellers grå dag.

Da de positive følelser af glæde og velvære typisk er mere flygtige end de negative, er det en god idé at dvæle mere ved de positive ting, du oplever.

Så det handler altså ikke kun om at opleve noget rart, men også om at give dig selv lov til at mærke det helt ned i tåspidserne.

Så er det ikke kun lettere for dig at få de positive følelser til at vare længere, men du kan også nemmere igen få en positiv følelse, fordi du husker følelsen bedre.

LÆS OGSÅ: Spis dig glad

2. Skriv dagbog

Forskning har vist, at vi bliver gladere og får mere overskud, når vi skriver dagbog.

Ved at skrive om dine inderste tanker og følelser kan du også styrke dit immunforsvar og dermed forebygge sygdom.

Så hvorfor ikke købe en notesbog i dag og lige bruge 15 minutter på at skrive om, hvordan du har det? Mere skal der ikke til. At bruge et kvarter på at skrive kan de fleste få tid til, og når du ved, at det vil hjælpe på dit humør, kan du indføre det som en god vane.

Dagbogsøvelse:

  • Sæt dig et uforstyrret sted og skriv om fem ting, du lige nu er taknemmelig for eller tilfreds med. Det må gerne være små ting, som f.eks. at du nyder din kaffe.

  • Skriv en begrundelse for hver af de fem ting, for så vil du nemmere kunne mærke taknemmeligheden eller tilfredsheden som en god kropsfornemmelse. Så hvorfor nyder du din kaffe? Hvordan kan du mærke, at du nyder den – er det smagen, gør den dig varm og afslappet eller andet?

  • Gør det gerne til en vane at skrive taknemmelighedsdagbog, for så kan du forebygge møgdage, fordi du får et nyt fokus.

3. Skab behagelige følelser

Tænk over, hvordan du ønsker dig resten af dagen skal forløbe – hvilke følelser vil du gerne have?

Måske vil du gerne have glæde og ro. Så husk dig selv på det igen og igen – især når de triste tanker kommer.

Hver gang du starter på noget nyt i løbet af dagen, så tænk forinden på, hvordan du kan få det bedste ud af det.

Når du står ud af sengen, så tænk over hvordan du kan få den rareste morgen. Det kan være, at du vil spise din morgenmad i sengen, eller at du vil tage dit yndlingstøj på.

Når du sætter dig i bilen på vej til job, så tænk over, hvordan du kan hygge dig mest muligt i bilen. Måske skal du høre noget musik, der gør dig glad, eller måske skal du vælge den naturskønne vej til jobbet. Tænk over, hvordan du kan få mest mulig glæde, hver gang du skal til at gøre noget andet end det, du var i gang med.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200.jpg

Læs også