https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/egangsbilleder-2013/oktober/2013-43-imunforsvar-p.jpg
Krop & velvære

Sådan kommer du stærk gennem vinteren

28. oktober 2013
af Naturazin
foto: Shutterstock
Styrk dit imunforsvar med disse 4 enkelte regler, der sørger for at du kan bekæmpe sygdomme på den bedst mulige måde.

Vi snakker hele tiden om immunforsvaret, men hvordan forholder det sig egentlig sådan i sin fysiske form? Hvor er det, og hvad er det helt konkret? Immunforsvaret er en samling af specialiserede celler, som har til formål at bekæmpe udefrakommende, sygdomsfremkaldende elementer.

Der findes flere forskellige immunforsvarsceller, og hver især har de helt specifikke superhelteopgaver, som blandt andet indebærer: At holde vagt, indfangning og tilintetgørelse. Nogle cirkulerer rundt i kroppen og er kampklare, hvis de skulle møde indtrængende fjender, mens andre opholder sig i vores lymfesystem og kan tilkaldes, når der er brug for specialtropper. Fælles for dem alle er, at vi kan styrke dem, så de er mere effektive og aggressive, når vi rammes af sygdom. Der findes et hav af superfoods, urter, naturlægemidler og vitaminer, som er velegnet til dette.

> 3 overraskende ting der gør dig træt

Heldigvis findes der nogle helt enkle ting, som du kan gøre uden så meget som at have pungen op af lommen. Lukker vi øjnene for nedenstående tips, kan vi tage nok så mange urter og vitaminer, men aldrig opnå det resultat vi ønsker. Derfor er der god grund til at prioritere disse fire enkle regler, så du kan komme stærk gennem vinteren.

Undgå sukker

Nok et af de vigtigste bud, du skal huske. Sukker hæmmer immunforsvaret og dets evne til at bekæmpe vira og bakterier. Derfor er det vigtigt at inkludere massevis af grønt i din kost. Husk på at sukker ikke kun er slik, chokolade og strøsukker, men også frugt, honning og hvede. Ja, hvede er stort set ikke andet end sukker. Så snart det kommer ind i din krop, spaltes det til sukkerlignende molekyler og kan begrænse kroppens forsvar i op til fem timer efter vi har indtaget det.

> Din guide til 7 sukkererstatninger

Undgå stress

Ligesom sukker hæmmer immunforsvaret, så gør stress det også. I ganske betydelig grad. Adrenalin, kortisol og noradrenalin er stresshormoner, som kroppen udskiller i stressende situationer. Stress gør os mere følsomme over for sygdomme som forkølelse og influenza. Længevarende stress kan medføre langt mere alvorlige både psykologiske og fysiologiske sygdomme.

Hygiejne

Vi slæber en masse skidteras med hjem fra arbejde, supermarkeder og institutioner. Indfør håndvask så snart I kommer ind ad døren eller brug håndsprit med jævne mellemrum. Mikroorganismer elsker et varmt og fugtigt miljø; sørg derfor også at lufte ud med gennemtræk hver dag.

I vores nyhedsbrev kan du læse om, hvilke naturlige midler der er blandt vores favoritter, når immunforsvaret skal styrkes. Tilmeld dig her.

Læs også