https://imgix.femina.dk/media/sondag/2012/08/33/forebyg-sukkersyge/forebyg-sukkersyge-stor.jpg
Krop & velvære

Sådan kan du nedsætte din diabetes-risiko

17. august 2012
af Mia Qvist Scheelsbeck, Newsdesk, Aller Media
foto: Pantherstock
Usund livsstil kan give type 2-diabetes. Få råd til, hvordan du kan forsøge at undgå sygdommen

Mange danskere må efterhånden kæmpe med diabetes. 290.000 danskere har diabetes, 245.000 ved ikke, at de allerede har type 2-diabetes, og omkring 750.000 danskere menes at have forstadierne til diabetes, viser tal fra Diabetesforeningen.

Selvom diabetes i mange tilfælde er arvelig, kan den også udløses af en usund livsstil. Derfor kan det være værd at tænke over, hvad man putter i munden, og om man dyrker nok motion.

Huffington Post giver her fem gode råd til, hvordan man kan forsøge at forebygge diabetes:

Spis ost
Selvom ost har været meget udskældt, fordi det ikke umiddelbart er en sundhedsbombe, kan det faktisk være ganske fint at spise lidt ost. I hvert fald, hvis man skal tro på disse forskningsresultater.

En undersøgelse lavet af forskere fra Oxford University og Imperial College London publiceret i American Journal of Clinical Nutrition har vist, at personer, der spiser ost, har 12 pct. lavere risiko for at blive ramt af sygdomme end personer, der slet ikke spiser ost. Herudover har personer, der enten spiser ost, yoghurt eller syrnet mælk, lavere risiko for diabetes.

Gå en tur
Hvis du ikke er vedholdende i forhold til motion, kan det være en god idé at gå en tur hver dag. Ifølge en undersøgelse fra University of Washington og University of Pittsburgh blandt 1.826 deltagere havde de personer, der gik mest hver dag, 29 pct. mindre risiko for at få diabetes sammenlignet med dem, der gik færrest meter.

Ifølge forskerne behøver man dog ikke at gå ekstremt langt. At gå 3.500 skridt om dagen kan faktisk have en effekt på diabetes-risikoen.

LÆS MERE: SØNDAG har lavet et ugeprogram til dig der gerne vil gå som motionsform, hvad end du er begynder, let øvet eller meget øvet, se det her

Spis nødder
Hvis du spiser tre pistacienødder, valnødder, mandler eller cashewnødder om dagen, kan du nedsætte din risiko for at udvikle type 2-diabetes. Det har en undersøgelse fra Louisiana State University Agricultural Center vist.

Personer, der spiste de tre nødder dagligt, havde faktisk også et lavere BMI sammenlignet med dem, der ikke spiste nødder dagligt. Undersøgelsen har været offentliggjort i Journal of the American College of Nutrition.

Spis godt med grønt
Diabetes kan udløses af en usund livsstil, så det er vigtigt at have fokus på sund mad i hverdagen - og dermed også frugt og grønt. At spise en række forskellige slags frugter og grøntsager kan være med til at nedsætte risikoen for at få type 2-diabetes, lyder det fra en undersøgelse publiceret i tidsskriftet Diabetes Care.

3.704 personer deltog i undersøgelsen, som altså understregede vigtigheden af at få forskellige typer frugt og grønt i store mængder.

Drik kaffe
Der er både fordele og ulemper ved at drikke kaffe. Men noget tyder på, at kaffe kan forhindre et protein, som forbindes med type 2-diabetes, i at blive opbygget. Og dermed kan det mindske risikoen for at udvikle diabetes.

Undersøgelsen fra Journal of Agricultural and Food Chemistry viser, at det bl.a. er koffeinen, der har den gavnlige effekt.

LÆS MERE: Udover at morgenkaffen hjælper mod type 2-diabetes, så hjælper den faktisk også mod mange andre sygdomme, læs her, hvorfor at flere kopper kaffe om dagen er sundt for dig

Kilde: Huffington Post

Læs også