https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/engangsbilleder-2014/januar/immunforsvar-p.jpg
Krop & velvære

Sådan får du et bedre immunforsvar

24. januar 2014
af Therese Bindslev
foto: Shutterstock - kilde: sundhed.dk, helsenyt.dk, politiken.dk.
Nu kan du selv gøre noget for at undgå den løbende næse og den irriterede hals - Q guider dig til 5 immunforsvarsboostere.

"Opbyg et bedre immunforsvar"

Når vinteren er over os, er de fleste på et tidspunkt tvunget til at passe sengen og lommeletterne. Men der er faktisk noget at gøre, hvis du vil undgå den irriterede hals og den løbende næse.

> Hvordan bliver dit 2014? Få svaret her med årshoroskopet for dit stjernetegn

Vitaminpiller

Husk dine vitaminer! Vitaminer er faktisk vitale. Det vil sige, at uden vitaminer kan vi simpelthen ikke overleve. Og det er selvfølgelig vigtigt, at holde det generelle vitaminniveau oppe hele året rundt, men om vinteren er det særligt vigtigt at supplere det daglige vitaminindtag med D-vitamin. D-vitamin optages både gennem huden og gennem tarmen fra kosten. Men her i det kolde nord, er der ikke meget sollys i vinterhalvåret og derfor er det vigtigt, at vi tilfører kroppen D-vitamin på anden måde. De typiske tegn på underskud af D-vitamin er træthed og muskelsmerter efterfulgt af modløshed og triste tanker, men hvis du er i tvivl, kan du få din læge til at tage en blodprøve.

> Få din oversigt over hvilke vitaminer der styrker hvad her

Søvn

Søvn er den nemmeste og billigste måde at komme sygdom til livs på og opbygge sit immunforsvar. Under søvnen produceres hormoner, der genopbygger kroppen og hjernen og samtidig reguleres både appetit og humør. I det hele taget får kroppen lov til at hele sig selv under søvnen, så det er vigtig at huske sin sengetid!

> Få råd til hvordan du undgår søvnproblemer

Echinaforce

De små dråber på glas indeholder udtræk fra friske blomster, stængler, blade og rod, og så er de beviseligt gode for immunforsvaret. Et forsøg ved Mt. Holyoke College i Massachusetts viser, at echinea virker styrkende på immunforsvaret og kan sende en forkølelse på retur, hvis den tages i opløbet.

Ingefær

Roden over alle rødder. Ingefær virker antiinflammatorisk og er effektivt mod betændelse, og så kan den både puttes i maden, en smoothie eller i en kop kogende vand. Roden har hundrede vis af kemiske forbindelser, så der forskes stadig i dens betydning for menneskekroppen, men indtil videre er det sikkert og vist, at den er god mod betændelse og noget tyder på, at den også virker på immunforsvaret, mod kvalme og et forhøjet kolesteroltal.

> Disse krydderier styrker dit helbred

Hvidløg

I samme boldgade som ingefær er hvidløg. Hvidløg dræber simpelthen virus og bakterier, og er derfor uundværligt, hvis sygdommen er indtruffet eller på vej. Desuden har det også en forebyggende effekt.

Læs også