høfeber
Krop & velvære

Sådan behandles høfeber

1. marts 2016
af Annette Aggerbeck
foto: Panthermedia
Når du går til lægen med mistanke om høfeber, vil lægen spørge ind til dine symptomer og formegentligt lave en priktest eller måske en blodprøve. Derefter kan du så finde ud af, hvad du er allergisk over for, og hvordan det kan behandles.

En priktest, som du kan få lavet, hvis du tænker, du måske lider af høfeber, foregår ved, at du få små stik, som du næsten ikke mærker, med små mængder af forskellige allergifremkaldende stoffer på din ene underarm. Efter et kvarter kan man så se, hvad du er allergisk overfor, fordi huden bliver lidt hævet og rød der, hvor du har en allergisk reaktion. Når det er konstateret, hvad du er allergisk overfor, er der flere former for behandling af symptomerne. Sammen med medicin virker isotonisk saltvand lindrende på dine kløende øjne eller næsen, der generer dig. Du kan købe isotonisk saltvand på apoteket.

10 ting du ikke vidste ikke om allergi og høfeber

Forskellig slags medicin mod høfeber

Af medicin er øjendråber og næsespray med antihistamin en mulighed. Når det gælder næsespray, virker antihistamin godt, når du nyser meget, din næse klør eller løber. Hvis du er meget plaget, eller din næse er meget tilstoppet, kan næsespray med steroider bruges forebyggende. Det virker ved at fjerne hævelsen i slimhinden og gøre den mindre følsom. Denne behandling kræver, at du tager næsespray dagligt, fordi der typisk går to dage, før den virker. Sprayen kan gøre dine slimhinder i næsen irriterede, og det kan bløde lidt fra næsen. Ud over øjendråber med antihistamin som virkestof, findes der forskellige andre former for virkestoffer, som lægen kan rådgive dig omkring. Nogle øjendråber indeholder kromoner, der stabiliserer bestemte celler i øjnene, så der ikke frigives så meget histamin. Nogle øjendråber svier, men ikke alle. Husk at øjendråber ikke holder sig længere end en måned, og at du derfor ikke kan gemme dem til næste høfebersæson. Hvis du ikke tåler konserveringsmidler, kan du få øjendråber i enkeltdosisbeholdere uden disse stoffer.

Antihistamin fås også som tabletter, kapsler, mikstur og som smeltetabletter. Du kan få nogle, som kun virker i få timer, eller som virker en hel dag. Hvis du har brug for antihistamin hver dag i en længere periode, bør du vælge medicin, der varer en hel dag. Ligesom nogle øjendråber og næsespray både fås i håndkøb og på recept, kan du også få nogle antihistamintabletter i håndkøb.

Nogle præparater kan være sløvende. Det kan være en god idé at finde frem til den medicin, der er bedst for dig, sammen med din læge. Lægen kan desuden rådgive dig om, hvad du selv kan gøre i hverdagen for at undgå symptomer.

Forbered dig på pollensæsonen

Nogle bliver helbredt

En anden løsning kan være binyrebarkhormon (steroid) i form af en kort kur, hvor du får tabletter hver dag. Denne løsning er aktuel, hvis ikke de nævnte andre former for behandling lindrer dine symptomer tilstrækkeligt. Binyrebarkhormon kan dog ikke bruges i længere tid uden risiko for alvorlige bivirkninger.

Hvis lægen vurderer det, kan du få en allergivaccination med regelmæssige indsprøjtninger med små mængder af allergenet, så kroppen gradvist vænner sig til at kunne tåle mere af det, du har allergi overfor. Det er en langvarig behandling, som strækker sig fra tre til fem år med forskellig effekt – nogle bliver helbredt for høfeber, nogle får færre symptomer, mens andre ingen effekt har af behandlingen. Behandlingen findes også som tabletter, der smelter på tungen, og som tages én gang dagligt. Det anbefales, at man starter behandlingen senest 16 uger før den forventede start på græspollensæsonen og fortsætter med den i tre år.

https://imgix.femina.dk/sund-banner_0.jpg

Læs også