https://dk-femina-backend.imgix.net/media/10955baa5e394ccba1ffc46d9c28531f.jpg
Krop & velvære

Pollensæsonen er begyndt

23. februar 2012
af Mia Qvist Scheelsbeck, Newsdesk, Aller Media
Vejret afgør pollensæsonens begyndelse – se her, hvordan du forbereder dig på allergigenerne

Pollenallergikerne kan allerede nu mærke lidt til pollengenerne. I begyndelsen af januar var der spekulationer om, hvorvidt sæsonen allerede ville gå i gang der, men da den iskolde vinter satte ind, forsvandt træernes spirende forårsfornemmelser.

Det er nemlig vintervejret, der afgør, hvornår pollensæsonen går i gang, og er vinteren mild, kan sæsonen allerede gå i gang i januar. Den skete i vinteren 06/07, hvor den blev skudt i gang den 11. januar.

Mildt vejr giver længere sæson
Det har i øvrigt ikke betydning for antallet af pollen, om vinteren er mild eller hård. Træerne danner nemlig allerede årets pollen året før. Det milde vejr kan dog betyde, at sæsonen bliver forlænget, og at allergikerne må døje med symptomerne i længere tid.

Sådan forbereder du dig til årets sæson
Jane Sommer, der er leder af pollentællingerne fra Astma-Allergi Danmark, har følgende gode råd til, hvad allergikere kan gøre for at forberede sig på årets sæson:

Tjek din medicin
- Når sæsonen kommer, er det vigtigste råd at sørge for at være velmedicineret. Det kan være en god idé at tage en tur forbi lægen for at være sikker på, at man har den medicin, der skal til for at holde symptomerne nede. Hvis din medicin sidste år ikke virkede tilstrækkelig, skal du måske afprøve andre muligheder. Det kan også være, der er kommet ny medicin på markedet, der kan hjælpe dig. Tag en samtale med din læge om det.

Hold øje med dagens pollental
- Du kan både få tallet på mail, fra vejrudsigten eller en applikation, der kan downloades til mobilen. De aktuelle pollental kan hjælpe allergikerne med at planlægge dagen - er det eksempelvis en god idé at spille fodbold eller holde skovtur på græsset, og skal man have medicin med i tasken?


Undgå kontakt med pollen Det kan du gøre ved eksempelvis at bruge solbriller eller en cykelmaske, hvis du er meget plaget af symptomerne.


Undgå pollen i hår og tøj
- Hold dig inde ved middagstid, hvor der er mange pollen, og luft kun ud morgen og aften, når duggen er faldet. Lad være med at hænge dit tøj ud i pollensæsonen, for pollen kan sætte sig i tøjet. Nogle allergikere reagerer også på pollen, der sætter sig i håret - derfor kan det være en stor hjælp at vaske håret inden sengetid, så man ikke generes af det, når man skal sove.

Læs også