https://imgix.femina.dk/media/77369277356241128334cfcdd03ed723.jpg
Krop & velvære

Osteopati?

1. maj 2012
af Mia Qvist Scheelsbeck, Newsdesk, Aller Media
Foto: All Over Press
Osteopati handler om at finde årsagen til smerterne, så kroppen kan hele sig selv

Vores krop er en enhed. Og virker alle afkroge af enheden ikke, kan kroppen blive påvirket på flere måder.

Sådan lyder filosofien bag osteopati, som udføres af behandlere, der har mere end seks års deltidsuddannelse bag sig.

En osteopats tankegang handler netop om, at kroppen kan hele sig selv. Da jeg besøger Eivind Møller, der er osteopat og medejer af klinik.dk, der tilbyder osteopati, fysioterapi, massage mm., med mine ganske ømme skuldre, er det heller ikke skuldrene, han kigger på først.

Fokus på hele kroppen
Eivind Møller fokuserer i stedet på hele kroppen og kan efter nogle få stræk og øvelser konkludere, at det bestemt ikke er skuldrene, jeg hver dag udsætter for belastning. Mit bækken er nemlig skævt, og det betyder, at jeg skyder min højre skulder en smule frem for at kompensere for skævheden i bækkenet og for at holde kroppen helt lige. Det er en ganske overraskende konklusion for mig, der i længere tid har brokket mig over de stive skuldre.

- Jeg er jo ingen mirakelmager, og det er ikke alt, vi kan hjælpe med. Men det handler jo om helhedsvurderingen af kroppen. Vi oplever, at flere og flere kommer til os med skavanker, som ikke kan behandles andre steder, siger Eivind Møller, som også forklarer, at flere forsikringsselskaber efterhånden giver kunderne mulighed for at få osteopatibehandlinger.

Behandling består af stræk og manipulation
Osteopati består af flere forskellige behandlingsteknikker, som stimulerer balancen mellem knogler, muskler og nerver. Det handler om at skabe ligevægt i knogler, muskler, organer, kranie og nerver, som har forbindelse til bindevævet. Det er bl.a. bindevævet ved mit bækken, som Eivind Møller var inde og trykke på i behandlingen for at justere skævheden.

Låsninger og spændinger
Tanken bag behandlingen er, at når der er låsninger, spændinger og restriktioner i musklerne, kan det påvirke alt fra blodcirkulationen, lymfesystemet, immunforsvaret, nervesystemet, muskel-skeletsystemet, organsystemet, hjerne/rygmarvsvæsken og vejrtrækningen. Det er netop derfor, at mine ømme skuldre ikke skyldes en dårlig arbejdsstilling eller dårlige rygvaner. Det er en konsekvens af, at jeg overbelaster min krop et helt andet sted, og det viser sig faktisk meget tydeligt. Jeg kan eksempelvis ikke få mine arme lige langt tilbage, når osteopaten trækker i dem, og jeg kan også bøje mit hoved længere ned mod skulderen på den ene side end den anden.

Stivheden og skævheden skal ifølge Eivind Møllers metoder behandles med stræk, manipulation og tryk det sted, hvor problemet sidder. Efter behandlingen på 40 minutter er der da også en klar forskel. Ben og arme kan stort set strækkes lige langt op, ud, frem og tilbage.

Meget få osteopater i Danmark
Osteopati stammer fra USA, hvor det som begreb blev defineret i 1874, og den første osteopati-skole åbnede i 1892. I dag kan lægestuderende i USA vælge at læse osteopati som en del af uddannelsen, og der er mere end 70.000 uddannede osteopater i USA.

Uddannelsen kom først til Danmark i år 2000, og der er i dag kun omkring 30 uddannede osteopater i Danmark.

Diploma in Osteopathy
- Der er faktisk kun en femtedel, der kommer igennem uddannelsen. Så der kommer kun to-tre nyuddannede osteopater om året. Og det er rigtig vigtigt, det er en autoriseret osteopat, man bruger, så man er helt sikker på, at personen har gennemført uddannelsen. Osteopaten skal gerne bære titlen D.O., som betyder Diploma in Osteopathy. Titlen skal derfor være osteopat D.O., siger Eivind Møller og henviser til siden danskeosteopater.dk, hvor man kan finde en liste over alle registrerede osteopater i Danmark.

Læs også