Krop & velvære

Sådan slipper du af med halsbrand

Har du halsbrand? Mange af os døjer med halsbrand fra tid til anden. Her kan du få svar på, hvad der hjælper mod halsbrand - og ikke mindst, hvordan du undgår at få halsbrand igen.

Halsbrand er en djævel, de fleste af os har stiftet bekendskab med. Med sig bringer den en række spørgsmål. Hvorfor får man halsbrand? Hvad hjælper mod halsbrand og ikke mindst: hvordan undgår man at få halsbrand igen?

Den gode nyhed er, at halsbrand kan behandles. Den dårlige nyhed er, at behandlingen starter med en omlægning af din kost. Vink farvel til kaffe, chokolade, vin og krydret mad, da netop disse fødevarer har stor indvirking på mængden af halsbrand.

Du er ikke alene. Næsten alle vil på et eller andet tidspunkt opleve halsbrand i deres liv. Mange kender til den svidende og generende fornemmelse, som stiger fra maven eller den nedre del af brystet, og op mod halsen og svælget.

Nogle mennesker er mere plaget af halsbrand end andre. For nogle er det flere gange om ugen eller oftere - og i en sådan grad, at det har en negativ indvirkning på deres nattesøvn og generelle livskvalitet.

LÆS OGSÅ: Sådan slipper du for mavesyre

Hvorfor får man halsbrand?

Helt lavpraktisk, så opstår halsbrand, ifølge Apoteket.dk, når den syre, der produceres i mavesækken, som skal hjælpe dig med at fordøje maden, kommer tilbage i spiserøret. Slimhinden i spiserøret er meget sart og ikke i lavet til at håndtere den stærke syre fra mavesækken. 

Derfor kan syre, som presses tilbage op i spiserøret, forårsage en brændende fornemmelse. Det er dét, vi kender som halsbrand. Når syren presses tilbage i spiserøret skyldes det den lukkemuskel, som sidder ved overgangen mellem spiserøret og mavesækken svækkes eller afslappes unormalt.

Få 8 numre af femina fra kun 229 kr - ingen binding! Få vores tilbud her

Ofte er det store måltider, fed mad, alkohol, kaffe og bestemte fødevarer, som ligger til grund for halsbranden, ifølge Kræftens Bekæmpelse. Derfor er mange mennesker, som lider af halsbrand, nødt til at lægge kosten om, og satse på en mildere kost.

En anden faktor, som kan udløse halsbrand er for lidt motion, som kan medvirke at lukkemusklen ikke fungerer optimalt, ifølge Apoteket.dk. Stress kan ligesom et stort måltid, stærkt krydret mad og spiritus, forårsage en højere produktion af mavesyre.

Når der er meget mavesyre, så presses det lettere tilbage i spiserøret og er skyld i stor ubehag.

Hvad hjælper mod halsbrand?

Hvis symptomerne ikke er for voldsomme, behøver du ikke at give afkald på livets glæder. Løsningen kan være et syreneutraliserende middel. Lindringen er hurtig og kan vare et par timer.

Syreneutraliserende midler kan købes som i håndkøb, men spørg apotekeren til råds, så du får det bedste middel til netop din halsbrand.

Undgå halsbrand i fremtiden

Når halsbranden allerede er opstået, kan det være nødvendigt med et lægemiddel. Men for at forhindre, at det sker igen, så er der gode råd at hente.

Du kan ifølge Apoteket.dk begrænse dit forbrug af alhokol, tobak og kaffe såvel som undgå store og fedtholdige måltider. Faktisk anbefales det, at spise 5-6 små måltider frem for 3 store om dagen. Undgå at løfte tunge ting, at bøje dig forver (gå i stedet for ned i knæ) og undgå tøj, der strammer over maven.

Selvfølgelig bør du altid have din egen læge med på råd, hvis halsbranden har varet længe, du føler dig generelt utilpas, du har opkast grundet halsbranden, eller du mistænker din medicin for at give dig halsbrand.

Læs mere om: