https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/engangsbilleder-2014/maj/laegenuqprim.jpg
Krop & velvære

Kvinde, tag ansvar for dit helbred!

16. oktober 2014
af Lonnie
Kjer: Shutterstock
Har du styr på dit blodtryk? På kolesteroltallet? På hjertet og på lungerne? Sandsynligvis ikke, for alt for mange af os går rundt med livsstilssygdomme, vi ikke aner, vi har. Et enkelt besøg hos lægen kan opdage dem i tide. Det er bare med at komme afsted …

Vi ved det jo godt. Når kroppen gennem længere tid viser tegn på, at noget er galt, er det tid til et helbredstjek hos lægen. Det er bare ikke lige altid, vi kommer afsted. For der er sikkert ikke noget galt, vi har sikkert bare lidt travlt for tiden, og det hele går over lige om lidt, når kalenderen er til at overskue, weekenden banker på, pligterne klaret … undskyldninger er der masser af. Og det er ikke bare mændene, der er lidt for dårlige til at søge læge.

Fakta om kolesterol

Både arv og miljø har betydning for kolesterolniveauet.
Flere arvelige tilstande, som giver svært forhøjet LDL-kolesterol.
Cirka 10.000 danskere har den arvelige form for forhøjet kolesterol, som kaldes familiær hyperkolesterolæmi (FH).

Kolesterolniveauet i de nordeuropæiske lande er højer end i Sydeuropa og meget højere end i Asien.
Vi ved, at kosten har betydning, men generne spikker også spiller ind.

Forhøjet kolesterol ses også i forbindelse med andre sygdomme, for eksempel nedsat stofskifte, nyresygdomme og sukkersyge og ved alkoholmisbrug.

www.netdoktor.dk

Søg læge

Men der er ingen grund til at udsætte besøget hos lægen, opfordrer Sundhedsguiden.dk. For 150.000 danskere ved ikke, at de har diabetes. Over en kvart million aner ikke, at blodtrykket er alt for højt, og 215.000 er ikke klar over, at de lider af KOL.

Kvinder dør af hjertesygdomme

Og der er ellers god grund til bekymring. Statistikkerne taler deres tydelige sprog, og hjertekarsygdomme er den næsthyppigste dødsårsag blandt kvinder, det forhøjede blodtryk ses oftere hos kvinder end hos, og er du ryger, skal du ikke vente med at få tjekket dine lungefunktion.

Dét skal du begynde på allerede fra 35-års-alderen - uanset om du er kvinde eller mand. Så gør dig selv en tjeneste … snup et ekstra helbredstjek. Bare for at være på den sikre side.

Læs også