Krop & velvære

Kvinde – få dit livs sex med 8 tips til et sundt underliv

15. oktober 2014
af Gitte Holm, Tidenskvinder.dk
Foto: Shutterstock
Rigtig mange kvinder tager ikke stilling til deres underlivs behov. Men det skal altså holde i mange år, så få her guiden til, hvordan du får et sundt og velfungerende underliv.

Vi har, i samarbejde med kvindeerotik magasinet Tidens Kvinder, samlet otte gode råd til, hvordan du får et sundt og velfungerende underliv, der, udover det generelle velvære, også er genvejen til bedre sex, da smerter i underlivet under samleje er en af de væsentligste årsager til et problematisk sexliv.

Sådan giver i jeres sexliv et boost - Få 4 sexede tips her

1. Selvom det måske ikke harmonerer med modebilledet, så er det en god ide at undgå tætsiddende tøj som stramme jeans, læderbukser eller nylonstrømper. Disse typer beklædning holder på varmen og forhindrer dit underliv i at ånde og dermed øger risikoen for svamp.

2. Vask de ydre kønsdele med intimsæbe uden parfume. Ingen grund til at vaske selve skeden, da denne er selvrensende. Intimsæbe kan for eksempel købes i Matas.

3. Tør dig forfra og bagud, når du går på toilettet. Således undgår du at bakterier fra endetarmen forstyrrer dit vaginale miljø.

4. Tænk over undertøjet, og gem det lækre lingeri til specielle begivenheder. Selvom det måske ikke er videre sexet, så brug så vidt muligt bomuldstrusser til hverdag, da de tillader fissen at ånde.

5. Brug kondom, hvis ikke du har en fast partner. Det er ikke til at vide, hvad andre render rundt med af sygdomme, så beskyt dig selv. Brug af kondom kan også minimere risikoen for kræft i underlivet.

6. Tamponer, bind og trusseindlæg holder på fugten, hvilket kan resultere i svamp. Har du problemer med dette, kan du alternativt overveje den nymodens menstruationskop, som i større grad forhindrer infektioner.

7. Gå på toilettet efter sex. Ved sex kan der samle sig bakterier ved urinrøret, og derfor er det altid en god idé at tisse eventuelle bakterier væk fra området efter sex.

8. Gå til lægen med regelmæssige intervaller, og tag imod tilbuddet om undersøgelser for celleforandringer. Overvej evt. en HPV-vaccine.