Kend din cyklus fire faser
Menstruation

Kend din menstruationscyklus. Lær om din cyklus' 4 faser her

1. januar 2023
af Caroline Wilms
Foto: Unsplash og Shutterstock
Lær din menstruationscyklus' fire faser at kende og bliv klogere på, hvornår på måneden du har ekstra meget energi, og hvornår humøret svinger. Jordemoder Fie Lyndorff guider dig her.

De fleste kvinder husker nok den dag, de fik deres første menstruation.

Nogle af os var blot unge piger, andre af os var i gang med teenagelivet.

I gennemsnit er en pige 13 år, når hun får sin første menstruation, og så fortsætter den, til hun er omkring 45-55 år, hvor overgangsalderen typisk begynder.

Det vil sige, at en kvinde menstruerer omkring 500 gange i løbet af sit liv.

Ja, du læste rigtig – 500 gange.

Men ved du, hvad der sker i din krop og dit sind i løbet af din menstruation og din cyklus? Bliv klogere på det her.

De fire faser af cyklussen

Vi har spurgt jordemoder og kvindementor Fie Lyndorff fra Livmodervisdom om de fire faser i kvindens cyklus. Fie Lyndorff guider blandt andet kvinder i deres cyklus, fertilitet og kvindeliv.

Hun fortæller her, hvad der sker i de forskellige faser i din cyklus, som kan deles op i fire faser – eller fire indre årstider:

Vinter, forår, sommer og efterår. Hver fase varer i gennemsnit en uges tid.

Fase 1: Indre vinter - Menstruation

Din cyklus begynder den dag, du har din første blødning. Det er altså selve menstruationen, der kaldes for ”indre vinter”.

I den indre vinter udskilles en slimhinde. Det er det æg, der ikke blev befrugtet under sidste ægløsning.

Lige inden den første blødning falder dit hormonniveau af østrogen og progesteron. Det er de kvindelige kønshormoner, som dannes i æggestokkens follikler. Folliklerne er det sted, der udsendes æg fra.

Dykkene i hormonniveauet kan give humørsvingninger, der gør, at man bliver mere følsom. Det er derfor en tid, hvor man har godt af ro, hvile og selvomsorg.

Men det sker ikke kun ændringer i kroppen, der sker ændringer. Det sker også noget rent mentalt.

– At hormonniveauet falder lige inden ens blødning gør, at man kan opleve det, der tales om som PMS. Altså at man er præmenstruel. Dykkene i hormonniveauet kan give humørsvingninger, der gør, at man bliver mere følsom. Det er derfor en tid, hvor man har godt af ro, hvile og selvomsorg, siger Fie Lyndorff.

Fie Lyndorff er dog ikke glad for ordet PMS, da det ofte bruges negativt i samfundet. Det bliver tit brugt nedladende om en kvinde, der i virkeligheden bare reagerer på sine naturlige følelser.

Fase 2: Indre forår

Efter vinter kommer som bekendt forår. Det indre forår begynder, når din menstruation er stoppet og betegner altså perioden efter menstruationen.

https://imgix.femina.dk/2021-05-12/livmoder.jpg

Den fase kaldes også for den follikulære fase, hvor æggestokkenes follikler modnes og gør sig klar til at udsende et æg under ægløsningen.

Så mens hormonniveauet er lavt under den indre vinter, stiger det igen i det indre forår.

Det kan også mærkes på humøret.

Ligesom manges humør forbedres, når vinteren går på hæld, og forårssolen og plusgraderne igen begynder at titte frem, er det lidt det samme, der sker i sindet i det indre forår, forklarer Fie Lyndorff.

– Denne periode er ofte fyldt af, at man føler sig mere vital, får en masse idéer og er optimistisk. Man har mere selvtillid og siger ja til flere ting, og det er blandt andet, fordi vores hormonniveau igen stiger.

Bliv klogere på din cyklus her

En kvindes menstruationscyklus varer i gennemsnit 28 dage. For nogen er den kun 21 dage, mens den for andre er 35 dage eller længere.

Det er helt almindeligt, at den varierer fra kvinde til kvinde.

Cyklussen begynder på første blødningsdag i menstruationen, der ofte varer mellem to og fem dage, og hvor der blødes under en deciliter i alt. Mængden af blod varierer også fra kvinde til kvinde og fra cyklus til cyklus.

Omkring halvvejs inde i en cyklus på 28 dage kommer ægløsningen. Tidspunktet for ægløsning kan også variere i hver cyklus, og den er blandt andet let påvirkelig af stress.

Under ægløsningen har kvinder deres fertile vindue – det er her, de har muligheden for at blive gravide.

Kilde: Rigshospitalet og jordemoder Fie Lyndorff.

Fase 3: Indre sommer - Ægløsning

Mellem dag 12-20 i en cyklus kommer den indre sommer. Det er tiden omkring ægløsning.

Det kan være svært at vide, hvornår du har ægløgning, men du kan faktisk tracke det på forskellige måder, blandt andet ved at ens udflåd bliver meget elastisk og æggehvide-agtigt.

Du kan også udregne, hvornår du har æglæsning på feminas ægløsningsberegner.

Ægløsning betyder kort sagt, at ægcellen er modnet i æggestokken og derefter løsrives.

Østrogenniveauet er steget, og det har også fået folliklen til at vokse. Ægløsningen sker ved, at folliklen brister, da østrogenniveauet har toppet, og derved bliver ægget frigivet.

I forbindelse med at ægget frigives, stiger progesteronniveauet (et kvindeligt kønshormon) også, blodtilførslen øges, og slimhinden fortykkes inde i livmoderen.

Den bliver tyk, svampet, fyldes med blod og gør sig altså parat til, at et befrugtet æg kan sætte sig fast.

Ved du hvad der sker med din krop under menstruation? I videoen herunder kan du blive klogere på, hvad din cyklus fortæller om dig

Hvis ægget bliver befrugtet, er slimhinden, som er vokset, en del af processen med dannelse af moderkagen, og hvis ikke, er det den slimhinde, der udskilles i den indre vinter – altså under menstruationen.

Nogle kvinder kan mærke deres ægløsning ved små jag i underlivet, der på fagsprog kaldes for "Mittelschmerz", som betyder smerter midt i perioden.

Den indre sommer er også der, du kan lægge de vigtige møder eller en jobsamtale, hvis du lever efter din cyklus, siger Fie Lyndorff.

– Det er for de fleste kvinder et tidspunkt, hvor vi føler os fulde af styrke, energi og lyst. Lyst til at gøre en masse forskellige ting og søsætte noget. Det er en periode i vores cyklus med rigtig meget power, hvor kvinden virkelig bare sprudler og står stærkt i sig selv.

Fase 4: Indre efterår

Indre efterår kaldes også for lutealfasen, som er perioden mellem ægløsning og menstruationen. Det er her, dit hormonniveau begynder at dale igen.

– Her har man ofte lyst til at trække sig tilbage, fordi progesteronet har været meget højt, og der nu kommer et dyk i det, siger Fie Lyndorff.

Efter ægløsningen opfører kroppen sig, som om den er gravid ved at lade progesteronniveauet stige yderligere for at kunne opretholde en eventuel graviditet.

Er ægget ikke befrugtet, begynder progesteronniveauet at falde.

Dykket i progesteron trigger vores slimhinde, så den bliver udskilt fra vores krop, og en ny blødning og cyklus begynder.

På de tidspunkter er progesteron og østrogen på sit laveste i kvindens cyklus.

– Denne fase kan for mange kvinder være udfordrende at rumme, da dykket i hormonniveauet gør, at man kan opleve, at ens humør er påvirket. Mange følelser kan komme i spil, og de kan gå meget op og ned.

– Det er også det indre efterår, man i den gængse verden vil kalde PMS-perioden, siger Fie Lyndorff.

Læs også