Tess Holliday
Tykfobi

Kan vi lade Tess Holliday og alle andre kvinder spise i fred, tak

29. september 2021
af Bonna Haagen Pedersen
Foto: Mega & Richard Shotwell/AP/Ritzau Scanpix
I denne uge var modellen Tess Holliday i Disneyland med sit barn. Det så det britiske tabloidmedie Daily Mirror åbenbart som en mulighed for at lave en nyhed kun baseret på, at Tess Holiday, ligesom alle andre mennesker, spiser mad.

Forestil dig, at du er på tur med dit barn i en forlystelsespark.

Du er der i 10 timer og får gået en hel del rundt til de forskellige forlystelser.

Nå ja, og så skal du selvfølgelig også have noget at spise, mens du er der.

Man kan ikke andet end at undre sig over, at nogen skulle se det som værdigt indhold for en nyhed, at et menneske spiser.

Ikke desto mindre er det, hvad det britiske tabloidmedie Daily Mirror valgte at vinkle på, da modellen Tess Holiday i denne uge var i Disneyland.

For de kan åbenbart finde nyhedsværdi i, at tykke mennesker også spiser.

På sin Instagram-profil kritiserer Tess Holiday endnu engang, hvordan hun portrætteres af medierne.

– Har I lagt mærke til, hvordan offentlige personer med mindre kroppe kan spise hvad end de vil, og at det enten bliver ignoreret eller set som noget sødt?

– De viste den version af mig, som DE vil have at verden skal se: En tyk person, der spiser og er træt. Hvordan det har nyhedsværdi fatter jeg ikke, når der er andre ting, der fortjener opmærksomhed, men ikke får det.

”Kropsaktivist Tess Holiday fejrer kærligheden til sin krop med en dag i Disneyland” – sådan lyder overskriften på artiklen fra Daily Mirror, der næsten ligner en undskyldning for at udskamme hendes krop.

Som Tess Holiday skriver i opslaget, er der mange andre fotos, de kunne have valgt at dele, hvis de virkelig fandt det så interessant, at hun havde en hyggelig dag med sin søn.

I stedet valgte mediet kun at bringe billeder, hvor hun spiser, hvilket fik Tess Holiday til at dele egne fotos fra hendes dag i samme opslag.

Det er ikke ligefrem, fordi der er en mangel på fotos, hvor modellen ser helt fantastisk ud.

Tess Holliday

Den tykke krop provokerer stadig

I Instagram-opslaget fortsætter Tess Holiday sin kritik af artiklen fra Daily Mirror.

– Når medierne deler billeder af mig skudt gennem deres tykfobiske linse, fortæller de alle som ligner mig, at de er værdiløse.

Også danske tykaktivister taler højt om, hvordan den tykke krop stadig provokerer os. Tykfobi spiller en rolle, når tykke mennesker spiser i det offentlige rum.

Ida Rud har tidligere bedt sine følgere om, at reflektere over, hvilke tanker der går igennem deres hoved, når de ser tykke mennesker spise en burger.

– Lad os lege en leg: Forestil dig en slank, yndig kvinde, der grovnyder en snasket burger.

– Mit bud er, at mange vil tænke, hun er frisk, naturlig og afslappet, rigtig skøn og virker sund, fordi hun ikke er fanatisk, men godt kan spise junkfood og slå sig løs. Leve livet.

– Forestil dig så, at det er en tyk kvinde i stedet for en slank kvinde. Er det de samme tanker ...?

Det er 2021. Kan vi lade Tess Holliday og alle andre spise i fred, tak.

Læs også