Krop & velvære
20. december 2012

Hvornår er en fisk en fed fisk?

Myndighederne anbefaler, at man spiser fed fisk mindst to gange om ugen. Men er det laks, tun, torsk eller sild? Få svaret her
Af: Redigeret af Trine Fisker
https://imgix.femina.dk/media/sondag/2012/12/51/fed-fisk/fed-fisk-stor.jpg

foto Panthermedia

Der findes en lang række af kostanbefalinger, der skal være med til at holde os danskere sunde ligesom en sund og varieret kost, der lever op til anbefalingerne kan være med til at forebygge en lang række sygdomme.

Et af disse kostråd er Fødevaredirektoratets anbefaling om, at man skal spise fisk mindst 2 gange om ugen for blandt andet at forebygge hjerte-kar-sygdomme og for at få de mange vigtige vitaminer og mineraler - D-vitamin, jod og selen - der findes i fisk. Anbefalingerne går også på, at man bør variere mellem fede og magre fisk og forskellige fiskearter.

LÆS MERE: Mangler du inspiration til, når du skal servere fisk, så får du her fem lækre opskrifter med masser af fisk.

- Kroppen har ganske rigtigt brug for de fedtsyrer, der er i fisk, nemlig omega-3-fedtsyrerne. Omega-3-fedtsyrerne har blandt andet betydning for en optimal fedtomsætning i blodet og virker forebyggende på åreforkalkning. Omega-3-fedtsyrerne menes i det hele taget at have en gavnlig virkning på helbredet og ved hjerte-kar-sygdomme, allergi og forskellige andre sygdomme, forklarer diætist Anne W. Ravn, der er SØNDAGs kostekspert.

LÆS MERE: Der findes en række fødevarer, der kan forebygge kræft. Så hvis man spiser klogt kan man forebygge kræft. Læs hvordan lige her!

Men hvilke fisk er fed og hvilken fisk er mager?

- Mager fisk indeholder typisk 0-2 gram fedt per 100 gram, halvfed fisk indeholder 2-8 gram fedt per 100 gram og fed fisk mellem 8-35 gram fedt per 100 gram fisk, forklarer Anne W. Ravn.

Laks, hellefisk og sild er suverænt nogle af de mest fedtholdige fiskearter med et indhold af omega-3-fedt på 2-3 gram per 100 gram, hvorimod for eksempel rødspætte indeholder 0,5 gram fedt per 100 gram og en sej indeholder 0,01 gram per 100 gram.

Læs mere om:

Læs også