vitaminer
Krop & velvære

Hvor godt kender du vitaminer?

14. juni 2016
af Lene Jæger Klausen
Foto: Panthermedia
Der findes 13 forskellige vitaminer – men ved du, hvad de gør for dig? Hvor du får dem fra? Og får du nok? Bliv klogere på de mange forskellige vitaminer.

Nogle vitaminer får meget mere opmærksomhed end andre. Vitamin D er et af de vitaminer, der er blevet skrevet rigtig meget om i de senere år, mens det er sjældent, at vi læser artikler om Vitamin A. Er de egentligt alle vigtige for os?

- Ja, lyder det korte svar fra Lene Toft Johansen. Alle vitaminer er livsvigtige i ordets egentlige betydning. Vitaminer er kemiske forbindelser, som er defineret ved at være livsnødvendige for kroppen.

- Det kræver dog ekstrem fejlernæring, før man dør af vitaminmangel, da vitaminer heldigvis findes i rigtig mange forskellige fødevarer, og det er kun ganske få vitaminer, som vi reelt oplever mangel på her i Danmark. Men ikke desto mindre har er de nødvendige for, at din krop fungerer normalt.

Rigtig mange af vitaminerne findes i flere forskellige fødevarer, og det er derfor Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi spiser varieret.

5 myter om vitaminer

Kan jeg få for mange vitaminer?

Overordnet set findes der to forskellige typer af vitaminer: de fedtopløselige og de vandopløselige. De er lige vigtige for kroppen, men hvor de vandopløselige bliver skyllet ud af kroppen sammen med urinen, hvis man får for mange, så kan de fedtopløselige ophobe sig og få en negativ indflydelse. Du kan ikke spise dig til for mange af de fedtopløselige vitaminer gennem en normal kost, så du skal ikke blive urolig for at spise leverpostej eller nødder, som er nogle af de fødevarer, der indeholder fedtopløselige vitaminer. Til gengæld er det værd at overveje, om du skal tage kosttilskud med fedtopløselige vitaminer, for de kan ende med at gøre mere skade end gavn.

Vitaminerne A, D, E og K er fedtopløselige. Det betyder, at vi skal have fedt i kosten for at kunne optage og anvende vitaminerne i kroppen.

Hyben er fyldt med C-vitamin

Forsvinder vitaminerne, når jeg tilbereder min mad?

Er der lige så mange vitaminer i de triste vintertomater, som der er i de fristende sommertomater? Og forsvinder vitaminerne, når jeg bager mine grøntsager i ovnen eller koger dem i en gryde?

- Generelt er de vandopløselige vitaminer ikke så stabile, som de fedtopløselige, fortæller Lene Toft Johansen. Det betyder, at de vandopløselige vitaminer nemmere forsvinder fra maden, når den bliver tilberedt, men også mens grøntsagerne fragtes tusindevis af kilometer, inden de når supermarkedets hylder, eller når de ligger i skuffen i køleskabet går vitaminerne til.

- Faktisk er det sådan, at ærter, der er blevet bælget og frosset umiddelbart efter høsten, indeholder flere vitaminer end grøntsager, der er blevet fragtet gennem Europa i en lastbil efter høsten, hvorefter de bliver solgt som ”friske” ærter i supermarkedet, siger Lene Toft Johansen, som anbefaler, at man vælger sæsonens grøntsager.

Når grøntsagerne bliver tilberedt, går der ofte også mange vitaminer til – især, hvis maden holdes varm i længere tid som for eksempel på en buffet. Men også i kogevandet forsvinder mange vitaminer.

Det betyder dog ikke, at du skal spise alt råt:

- Hvis man spiser som en gennemsnitlig dansker, bliver man dækket fornuftigt med vitaminer, men jeg synes da, at man skal huske også at nyde sine grøntsager rå, så man også får variationen og den sprøde fornemmelse ind i sin kost også. Det vigtigste kostråd er stadig at spise varieret.

https://imgix.femina.dk/sund-banner_0.jpg

Læs også