Hvilket mundbind skal du vælge?
Krop & velvære

Hvilket mundbind skal jeg vælge?

af 11. august 2020
Caroline Wilms. Foto: Shutterstock
Mundbind kan være et effektivt middel, hvis du vil beskytte dig selv og andre mod smitte af Covid-19. Vi guider dig her til, hvilke mundbind du skal gå efter.

Mundbind kan meget vel blive et fast del af din beklædning, når du skal ud af døren fremover.

Kravene til at bære mundbind i det offentlige er i hvert fald skærpet i forbindelse med et stigende antal smittede med Covid-19.

Fredag 7. august indførte regeringen et krav om at bære mundbind i den offentlig transport i Aarhus Kommune, og 10. august blev samme krav indført i yderligere fem kommuner.

LÆS OGSÅ: 20 ting vi aldrig troede, vi skulle sige - før isolationen

Siden slutningen af juli har Sundhedsstyrelsen anbefalet brugen af mundbind i myldretiden i den kollektive trafik, hvor det er svært at holde 1-2 meters afstand.

Derudover anbefaler styrelsen, at du bruger mundbind i flyveren, på vej til en coronatest, ved frisører og klinikker, ved store forsamlinger, hvor tæt kontakt ikke kan undgås, og hvis du er tæt på en pårørende i øget risiko.

Hvilket mundbind skal jeg vælge?

Med den udvikling vi har set det seneste stykke tid, er det i følge statsminister Mette Frederiksen ikke usandsynligt, at det før eller siden også kunne blive et krav andre steder i landet.

Men krav eller ej, så er det en god ide at erhverve sig et for at passe bedre på sig selv og på andre.

LÆS OGSÅ: Konstant afspritning og håndvask: Her er 3 fantastiske håndcremer, der redder huden på dine hænder

Hvilket mundbind du skal vælge kan være en videnskab i sig selv. Sundhedsstyrelsen har tidligere anbefalet kun at benytte de kirurgiske mundbind, da de er CE-mærket.

Men i de nyeste anbefalinger fra Sundhedstyrelsen fremgår det, at stofmundbind og hjemmelavede mundbind også mindsker muligheden for smitte og derfor er bedre end ingenting.

- Et mundbind er for at beskytte andre, uanset om det er kirurgisk eller af stof. Så hvis man hoster eller nyser, så bliver det i masken. Hvis man bruger en maske, er hygiejne stadig rigtig vigtigt, så man skal sørge for at ens hænder er rene, når man håndterer masken, siger Nina Weis, professor ved Københavns Universitet og overlæge ved infektionsmedicinsk afdeling på Hvidovre Hospital.

Krav til mundbind

Mundbindet skal:

  • Sidde tæt ved ansigtet
  • Have tre eller flere lag - Det inderste skal være fugtabsorberende, og det yderste skal være fugtafvisende
  • Laves af et materiale, der er tæt nok til, at det kan skabe en filtrering - for eksempel tætvævet bomuld
  • Kunne vaskes ved minimum 60 grader en gang om dagen

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Nina Weis mener, at de ændrende anbefalinger af mundbind kommer af, at det er en ny situation, vi befinder os i.

- Anbefalinger ændrer sig, da vi aldrig har været i den her situation før. Da vi lukkede i marts holdt folk sig for sig selv, så der var man ikke så eksponeret for smitte. Men nu hvor folk begynder på arbejde, og vi samles igen, så kan det gå galt igen. Forskellen er jo så, at vi kan blive testet meget hurtigere nu, siger hun.

5 mundbind du kan købe

Det kirurgiske

De klassiske blå mundbind er stadig det, der er det mest effektive, og derved mindsker risikoen for smitte bedst, det fremgår i en undersøgelse Tv2 har lavet. Det kan blandt andet købes på apoteket, i Matas og i supermarkeder i pakker i alt fra 1-100 stk. Mundbindet er til engangsbrug og skal smides ud efter brug. Du kan vælge mellem tre typer af mundbind - Type l, Type ll og Type llR. Dem kan du læse mere om her.

Det farverige

De ikke-kirurgiske mundbind i eksempelvis bomuld er som sagt mindre effektive til at forhindre smitte end mundbind, der er CE-mærket. Er du ikke desto mindre ude efter et lidt mere dekorativt mundbind, kan du få et i alle regnbuens farver fra Falke til 150 kroner. Det har tre lag og kan maskinvaskes på 95 grader.Kan købes her

Det stilrene

Ønsker du et mere stilrent og simpelt mundbind, der passer til et hvert outfit, kan det blandt andet købes hos Wolford for 160 kroner. Det kan maskinvaskes på 60 grader.Kan købes her

Det kreative

På Vistaprint.dk giver de dig muligheden for at sætte dit eget personlige præg på, hvordan din maske skal se ud. Her kan du nemlig selv vælge farve og tilføje et billede eller logo. Mundbindene kan genbruges og maskinvaskes, og du kan købe dem fra 110 kroner og op.Kan købes her