https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/egangsbilleder-2013/juli/2013-29-diagnoser-p.jpg
Krop & velvære

Hvad fejler du? - Anderledes diagnoser

19. juli 2013
af Anders C. Østerby
foto: Shutterstock
Tal viser, at antallet af psykiatriske diagnoser er steget eksplosivt de sidste 12 år. Taktil skyhed, internetafhængighed og mange flere. Her får du 8 nye og anderledes diagnoser.

Modeseksualitet:

Folk, der altid brokker sig over sex, og ønsker forbud mod f.eks. porno.

Sløv kognitiv type:

Er ligesom ADHD en opmærksomhedsforstyrrelse, hvor man har svært ved at holde koncentrationen og opmærksomheden, men i stedet for at blive hyperaktiv, bliver man apatisk og ugidelig. Karakteriseres ved tab af motivation, og hvor han eller hun mister interessen for psykisk-, socialt- og fysisk liv.

10 smutveje til et længere liv - få masser af tips her

Kropsidentitetsforstyrrelse:

Psykisk lidelse, hvor man har en bestemt idé om, hvordan ens krop bør se ud, og som ikke stemmer overens med virkeligheden. Man føler sig fanget i sin ellers raske krop og tror, man vil opnå lykke og livsglæde ved f.eks. et handikap, lammelse eller amputation. Nogle forsøger at afhjælpe lidelsen ved at bruge kørestol i det offentlige rum eller simulere en anden form for lidelse.

Kompliceret sorg:

Når en sorg og et tab ikke udvikler sig normalt. I en normal sorgproces vil den sørgende på et tidspunkt opleve, at det knugende savn bliver afløst af en tilstand, hvor minderne om den afdøde kommer mere i fokus, fremfor selve sorgen. En kompliceret sorg kan medføre depressionssymptomer og kræver behandling.

Få en guide til 6 sygdomssymptomer og deres naturlige løsninger

Internet afhængighed:

Internetafhængiges forbrug kan sidestilles med andre misbrugstyper, som alkoholisme, hvor internettet er et symptom på, at livet kan være svært at håndtere og derfor bruges som en art virkelighedsflugt. Den afhængige indretter hele sit liv efter nettet, med kun lidt søvn og madindtag og medfølgende tab af interesse for udseende og omverden.

Forældrefremmedgørelse:

En tilstand, hvor en forælder bevidst eller ubevidst forsøger at vende børn og offentlige instanser mod den anden forælder, den fremmedgjorte, gennem manipulation.

Hamstermani:

Når en person samler en masse ting på en nærmest tvangsmæssig manér. Det kan være alt fra en kollektion af særlige tallerkener til alle paprørene inde i køkkenrullerne og i det hele taget alle mulige ting, der bare fylder op i hjemmet - i et omfang, som hele tiden udvider sig.

Taktik skyhed:

Taktil skyhed er en overreaktion fra det taktile sansesystem, der har med berøring at gøre. Børn med lidelsen er ofte meget selektive med, hvilket tøj de vil have på, kan ikke tåle mærker i tøjet, da det generer dem og undgår lette berøringer og nus, men er glade for hårdere tryk.

Læs også