https://imgix.femina.dk/media/sondag/2013/07/30/migraene-612x325.jpg
Krop & velvære

Her er 5 overraskende grunde til migræne

27. juli 2013
af MIA QVIST SCHEELSBECK, NEWSDESK, ALLER MEDIA
foto: Panthermedia
Lider du af migræne, skal du måske være opmærksom disse faktorer.

Omkring en halv million danskere lider af migræne, og det kan være en ganske hård omgang at komme igennem.

Massive smerter, kvalme og opkast er bare nogle af de gener, migrænikere må kæmpe med i alt fra 4 til 72 timer. Anfaldene kan føles tilfældige, men man kan faktisk forsøge at identificere nogle af de triggere, der måske er skyld i migrænen, skriver Huffington Post.

Det kan variere meget og er forskelligt fra person til person, men de fleste læger råder til, man holder en hovedpine-dagbog, så man kan finde et mønster i anfaldene.

- Det kan være forskelligt hos den samme person fra dag til dag og fra uge til uge, understreger Dawn Buse, der er assisterende professor ved Department of Neurology ved Albert Einstein College of Medicine på Yeshiva University.

Dawn Buse har sammen med læge Stephen Silberstein fra Headache Center ved Jefferson University Hospitals i Philadelphia her samlet nogle af de mere overraskende migræne-udløsere:

1. At sove længe

Får du for lidt søvn, kan det udløse migræne, men det kan faktisk også give et anfald, hvis du sover for meget.

- Migræne-hjernen kan godt lide, at tingene er så normale og rutineprægede som muligt, forklarer Dawn Buse.

Derfor skal man altså forsøge at sove det samme antal timer hver nat og gå i seng og stå op på de samme tidspunkter. Også i weekenden.

Det vil faktisk generelt gavne dit helbred, fordi kroppen har godt af at få det antal timer søvn, den har brug for og dermed undgå det såkaldte sociale jetlag i weekenden.

Læs også om de overraskende madvarer, der lindrer smerte

2. Regn

Mange migrænikere forklarer, at de oftere får anfald på regnfulde dage, siger Dawn Buse. Det er dog ikke noget, der er videnskabeligt bevist, og man kan ikke rigtig gøre så meget ved det.
Det eneste råd, der kan gives videre, går på, at man sørger for at undgå andre triggere, der kan gøre anfaldet endnu værre på de regnfulde dage.

3. Madvarer

Der findes en række madvarer, som migrænikere reagerer på. Selvom der ikke er nogen endelig forskning omkring, hvilke typer madvarer det drejer sig om, siger Dawn Buse, at det bl.a. er madvarer, som indeholder tyramin (fx rødvin, lagrede oste og nogle former for forarbejdet kød). Andre migrænikere reagerer på aspartam og nitrit, og gluten kan faktisk også udløse et anfald hos allergikere.

- Hos en person er det én særlig madvare, der giver problemer, mens en anden person siger, at det slet ikke udløser noget hos ham, siger Dawn Buse.

Eksperten råder til, at man fører en maddagbog, så man får helt styr på, hvilke madvarer man skal gå udenom.

4. Sex

Fysisk anstrengelse - heriblandt sex - kan være en trigger i forhold til migræne. Man kender faktisk ikke helt årsagen, men ifølge Dawn Buse kan det skyldes nogle kemiske ændringer i hjernen. Særligt for dem, der er ude af form.

En forklaring kan også være, at anfaldet måske allerede er begyndt, og den fysiske anstrengelse så er med til at belaste det ekstra følsomme nervesystem.

Sådan får du styr på hovedpinen - læs mere her

5. At skippe frokosten

Det er som nævnt tidligere meget vigtigt for migræniker-hjernen med rutine, og derfor kan det udløse et anfald, hvis du dropper frokosten eller andre måltider, forklarer Stephen Silberstein.
Man kender faktisk ikke helt årsagen til det, men det kan have noget at gøre med glukose-niveauet.
Derfor er det altafgørende, at man passer sine måltider og sørger for at holde et stabilt blodsukkerniveau.

Kilde: Huffington Post

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200.jpg

Læs også