Krop & velvære

Før vi fik smartphones: 18 ting vi griner af i dag

Åh – det var tider, dengang en mobiltelefon kun kunne ringe op eller sms’e – eller inden, da den slet ikke var opfundet! Dengang man måtte ty til telefonboksen, hvis man havde en vigtig besked til mor og far derhjemme – og den tykke, gule telefonbog var den vigtigste livsnerve til vennerne.

Ting vi husker, fra før mobiltelefonens opfindelse:

 

1. Håbet om at der blev accepteret, når man ringede Collect Call hjem fra Nepal…

 

2. Dorte, artikelredaktør: At stå i en telefonboks i Silkeborg downtown for at ringe hjem og spørge, om jeg mon skulle købe den bluse, jeg havde fundet …

 

3. Hvis man havde aftalt at mødes kl. 14, så mødtes man kl. 14!

 

4.  At skulle vente til efter 19.30 med at ringe op til en veninde eller kæresten, fordi man så kunne ringe til halv pris.

 

5.  Dorthe, redaktionschef: Da jeg for 22 år siden var ud at rejse i Asien og havde mødt min kæreste nogle få måneder forinden, så kunne jeg selvfølgelig ikke undvære at tale med ham i fire måneder. Men uden hverken mobiler og bærbare computere foregik det med brevpost, der blev sendt poste restante og langdistancetelefonopkald, der kostede en del i minuttet. Og oh ak og ve, hvis han ikke var hjemme, når jeg endelig kunne ringe… Men brevene har jeg stadig… og de var mere ømme end de sms’er jeg får fra ham i dag, hvor der sjældent står mere end ”o.k.”. PS: mens dette skrives har min datter været 12 timer i Berlin og jeg har sms’et, ringet og facebooket med hende.

 

6.  De nervepirrende timer dagen derpå, når en ungersvend havde sagt, han ville ringe – og man skulle nå at kaste sig hen til telefonen, inden ens forældre fik grebet røret.

 

7. Når man kom op at diskutere – fx over hvad Madonnas rigtige navn er – og man ikke lige kunne afgøre det ved en simpel Googlesøgning på mobilen.

 

8.  At telefonsvareren rent faktisk optog beskederne på et fysisk minibånd.

 

Læs også: 10 ting, vi ikke havde overvejet før vi fik børn

 

9. At ledningen til telefonen havde det med at vikle sig sammen til en klump, når man talte længe i telefon.

 

10. At man kunne huske vores vigtigste venner, familie og kæresters telefonnumre. I hovedet.

 

11. At hemmelige beskeder i skoletimerne stadig var skrevet på papir…

 

12. At man var tvunget til at vælge en tilfældig murer, tømrer eller lignende kun ud fra navnet i telefonbogen, når huset skulle fikses derhjemme.

 

13.  Iben, madredaktør: Min teenagedatter spurgte på et tidspunkt: ”Mor, hvad gjorde I egentlig, når folk havde fødselsdag, og I ikke havde nogen mobiltelefon?” Hun havde ikke fantasi til at forestille sig, hvordan vi fik sagt tillykke til hinanden, når vi hverken kunne sende sms, Snapchat eller poste et tillykke på facebook-app’en. Jeg skulle også selv tænke mig lidt om … Men vi sagde jo bare tillykke, når vi sås, og nogle gange skrev man ligefrem hyggelige fødselsdagskort til hinanden og sendte dem med posten. Og så var der jo fastnettelefoner, som vi brugte i timevis – jeg ringede meget mere dengang og førte lange telefonsamtaler med familie og venner. I dag taler jeg sjældent i telefoner, fordi de hurtige, skrevne beskeder har taget over.

 

14. At skynde sig ind og tjekke telefonsvareren for at se, om der var nogen, der havde ringet.

 

15. At skændes med sine forældre om, hvor lang tid, man måtte optage telefonlinjen.

 

16. Hvor vigtigt det var at huske sig selv på at tage fotografiapparatet (med en frisk rulle film i) med, når man skulle tage billeder til fødselsdagen.

 

17. Følelsen af at sidde i TOTAL kedsomhed ved busstoppestedet eller venteværelset.

 

18. Rent faktisk at kende vennernes forældre eller bedre halvdel, fordi man altid skulle igennem en indledende høflighedssnak, inden de gav telefonen videre.

Læs mere om: