https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/egangsbilleder-2013/maj/brystforstoerrende-operation-p.jpg
Krop & velvære

Er du klar til en brystforstørrende operation?

11. juni 2013
af Annonce
Overvejer du større bryster? Hvor meget ved du egentlig om brystforstørrende operationer? Test dig selv med 8 hurtige spørgsmål og kom lidt tættere på at træffe den rigtige beslutning.

Overvejer du at få foretaget en brystforstørrende operation?
Der er mange tanker og overvejelser der går forud for en brystforstørrende operation. Det kan være en svær beslutning at få opereret større bryster, for det er en stor ændring og det er noget du vil overveje nøje.

Inden du vælger at få foretaget en brystforstørrende operation, skal du sikre dig, at du har alt den nødvendige information, fakta og viden om risici, efterbehandling m.m. som er nødvendigt for, at du føler dig godt tilpas omkring den forestående operation.

Tag testen og find ud af om du er klar til en brystoperation

Hvis du er en af dem, der overvejer at få lavet en brystforstørrende operation, men er i tvivl om, hvorvidt du er helt klar til det, så kan du her på siden tage en brysttest, der fortæller, hvor meget du egentlig ved om din kommende brystoperation. Du tager testen herunder, og det er 8 hurtige spørgsmål der kan pejle dig i retningen af den helt rigtige beslutning ifht. din brystforstørrende operation. Testen er udarbejdet i samarbejde med Aleris-Hamlet privathospitaler, som er erfarne indenfor brystforstørrende operationer.

> Lær endnu mere om brystforstørrende operationer hos Aleris

Test hvor meget du ved om brystforstørrende operationer

1. Kan alle få foretaget en brystforstørrende operation uanset alder?

 1. Alle kan få foretaget en BFO
 2. Man skal være fyldt 15 år
 3. Man skal være fyldt 18 år

Svar
En brystforstørrende operation må kun foretages på personer over 18 år. Dette skyldes ikke mindst, at brysterne skal være færdigudviklede, før man foretager et brystforstørrende indgreb.

2. Kan man amme efter en brystforstørrende operation?

 1. Ja
 2. Nej
 3. Som regel

Svar
De fleste ammer deres babyer uden problemer efter en brystforstørrende operation. Hos enkelte kan amningen kan blive påvirket, og der produceres eventuelt mindre mælk, hvis implantatet er indført gennem et snit langs brystvorten. Samtidig skal du være opmærksom på, at amning vil forandre brystet, så det bliver mere slapt.

3. Skal alle brystimplantater i Danmark have de samme garantier?

 1. Alle implantater skal have livstidsgaranti mod fabrikationsfejl
 2. Alle implantater skal have garanti mod kapseldannelse
 3. Der kræves kun en CE-mærkning, og de stillede garantier afhænger af producenten og klinikken

Svar
Kvaliteten af implantater til en brystforstørrende operation er meget svingende, og der er stor forskel på, hvilke garantier de enkelte producenter giver. Når det kommer til brystforstørrende operation og implantater gælder det, at du får, hvad du betaler for, og de lidt dyrere kvalitetsimplantater holder typisk længere. Derfor kan de godt være en god investering på længere sigt. Det er implantatproducenten, som evt. giver en garanti mod fabrikationsfejl, og det er den enkelte klinik, der evt. giver en garanti mod kapseldannelse. Ingen af disse garantier er lovpligtige i Danmark.

4. Er der grænser for, hvor store mine bryster kan blive under en brystforstørrende operation?

 1. 1 skålstørrelse
 2. 2 - 3 skålstørrelser
 3. 4 - 5 skålstørrelser
 4. Afhænger af din kropsbygning og hvor stram din hud er

Svar
Hvor stort implantatet kan blive afhænger af din kropsbygning, og hvor stram din hud er. Der findes et stort udvalg af både former og størrelser. Det vigtigste er, at du vælger et implantat, som passer til din krop. Det skal se naturligt og harmonisk ud. Alt for store bryster kan give fysiske gener som ondt i nakke og skuldre, og det kan gøre det svært at ligge på maven. Det er faktorer du skal overveje nøje inden du beslutter dig for at få foretaget en brystforstørrende operation. Her kan du med fordel konsultere din kirurg.

5. Hvad er forskellen på et rundt og et dråbeformet (anatomisk) implantat?

 1. Det runde implantat kan kun placeres foran brystmusklen
 2. Det anatomiske implantat ser mere naturligt ud
 3. Det runde implantat giver mere fylde opadtil

Svar
Begge implantater kan se naturlige ud. Det runde implantat fylder lidt mere opadtil. Begge kan anbringes over eller under brystmusklen under en brystforstørrende operation. Det er udseendet af dit eget bryst, som afgør, om man vil vælge et rundt eller dråbeformet implantat.

6. Hvilket stof anvendes ikke længere i brystimplantater?

 1. PVP
 2. Saltvand
 3. Silikone

Svar
I dag anvender man to typer af implantater til en brystforstørrende operation - saltvand og silikone. Førhen brugte man i Danmark flere andre typer implantater bl.a. PVP og soja, men de to sidstnævnte er trukket af markedet. Tidligere mente man, at saltvandsimplantater var sikrere end silikoneimplantater, men kliniske studier viser, at der ikke stor forskel i komplikationsraterne. Om man vælger silikone eller saltvand til en brystforstørrende operation er en smagssag. Du kan læse mere om fordele og ulemper ved de to implantattyper i brystskolen på Facebook.

7. Kan man få foretaget mammografi med implantat efter en brystforstørrende operation?

 1. Ja
 2. Nej

Svar
Man kan godt få foretaget en mammografi med implantater, men efter en brystforstørrende operation kan det dog være vanskeligere, idet implantaterne skygger på røntgenbilledet. Det er derfor vigtigt at gøre opmærksom på, at du har implantater, så radiografen kan tage hensyn til dette. I de fleste tilfælde vil det være nødvendigt at supplere med en ultralydsscanning eller en MR-scanning. Det er altid en god idé, at du taler med din kirurg, hvis der er en øget forekomst af brystkræft i din familie. Han eller hun vil kunne råde dig nærmere om eventuelle forholdsregler.

8. Hvornår kan jeg genoptage sportsaktiviteter efter en brystforstørrende operation?

 1. Efter 2 uger
 2. Efter 4 uger
 3. Efter 6 uger

Svar
Efter en brystforstørrelse kan du gå ture og cykle, når du har lyst. Svømning kan du genoptage ca. 4 uger efter din brystforstørrende operation, når der ikke er synlige sårskorper. Vi anbefaler, at du venter til ca. 6 uger efter en brystforstørrende operation med løb, aerobic, gymnastik og sport.

Læs også