https://imgix.femina.dk/media/billeder/2013/september/gammel-prim.jpg
Krop & velvære

Disse ting får dig til at se ældre ud

3. august 2014
af Juliane Olsen, Newsdesk, Aller Media
Foto: All Over
Èn ting er at stå ved sin alder – en anden ting er, at man måske ikke ligefrem har lyst til at se voldsomt meget ældre ud, end man er (og føler sig). Så pas på med disse helt almindelige hverdagsting, som alle ælder dig …

Den gennemsnitlige kvinde ser næsten fem år ældre ud, end hun rent faktisk er takket være usunde vaner som rygning, druk og solbadning ifølge en ny, britisk undersøgelse. Men hverdagslivet har også mindre øjensynlige farer, der udgør en stor fare for din hud:

At drikke af et sugerør

At bruge et sugerør skåner muligvis dine tænder for misfarvning og forfald men måden, du sutter på det, efterligner den muskelbevægelse, som du også ville bruge, hvis du røg en cigaret. Det kan give dig den uskønne rynke om munden, som mangeårige rygere ofte har.

- Huden bliver mindre elastisk, som vi bliver ældre, så en hvilken som helst gentaget ansigtsbevægelse - hvad enten det er at rynke panden eller spidse læberne - forårsager belastning på de fine linjer og rynker, siger britiske Dr. Michael Prager til Daily Mail.

Krøllede pudevår

Tro det eller ej, men din skønhedssøvn kan også ælde din hud. Nylig forskning viser, at krøllede pudevår kan forårsage afslørende rynker i ansigtet.

- Jeg kan altid gætte, hvilken side patienter sover på. Øjenbrynet er som regel en anelse lavere på den side på grund af beskadigelsen på det underliggende væv, siger Dr. Prager til Daily Mail.
Ifølge lægen kan en skumpude have en større foryngende virkning på din hud end en rynkecreme, og et pudevår af ægte silke kan forhindre rynker, og samtidig holde din hud fugtet.

At undgå fedtholdige fødevarer

At skære alt fedt fra kosten kan muligvis gøre dig mere klar til de stramme bukser, men det vil bestemt ikke hjælpe på dine kragetæer omkring øjnene.

- Omega-3 fedtholdige syrer er essentielle for at holde din hud fugtiggjort. A-vitamin og E-vitamin er antioxidanter, der bidrager til at beskytte og reparere huden. De er fedtopløselige hvilket betyder, at kroppen ikke kan absorbere dem uden en vis mængde fedt i din kost, siger Dr. Prager til Daily Mail.

Derfor skal du spise masser af umættet fedt fra avocadoer, makrel, valnødder og hørfrø.

At krumme ryggen over din bærbare computer

Plastikkirurger melder om, at der er en stigning i antallet af kvinder, som udvikler tidlige rynker omkring øjnene og i panden, fordi de kniber øjnene sammen foran computerskærmen. Men den tid vi tilbringer med den bærbare computer på knæene, kan være et endnu større problem.

- Hvis du er tvunget til at se ned ad hele tiden, vil de forreste nakkemuskler blive forkortet, huden vil hænge, og du udvikler slap hud under hagen og dybe rynker, siger Dr. Prager.

Du skal i stedet placere din bærbare på bordet foran dig, så din hage forbliver i en 90 graders vinkel ligesom, når du kører bil.

Svømmeture i poolen

At svømme regelmæssigt kan være en fantastisk måde at holde sig i form på, men det kan i den grad ælde din hud og dit hår. Klorvandet slår bakterier i poolen ihjel, men det frarøver samtidig din krop for talg, hvilket er hudens naturlige olie, og efterlader den dehydreret.

Håret har heller ikke bedre forhold, for en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Dermatology viser, at 61 procent svømmere har tørt, skadet hår. Eneste løsning på dette problem er at svømme med badehætte, og at gå i brusebad lige efter svømmeturen.

Sukkerfrie drikkevarer

Det er ikke kun sukkerholdige drikkevarer med brus, der er dårligt nyt for vores kroppe. Et studie fra Harvard School of Dental Medicine konkluderer, at rotter fodret med en fosfatrig kost ældedes hurtigere. Netop fosfatsyre er en hovedingrediens i mørke, brusende drikkevarer som for eksempel light cola. Derfor advares der om, at mineralet også kan ælde menneskers hud og muskler. Kan du ikke undvære din sukkerfrie drik, så er det bedst at vælge lyse drikke som lemonade eller vand med brus.

At fjerne neglelak

Neglene bliver naturligt mere tørre efterhånden, som vi bliver ældre, og acetonen i neglelakfjerner kan forværre dette ved at gøre dem mere skrøbelige og tilbøjelig til at skalle. Jo mere tørre dine negle er, jo mere tilbøjelige er de til at absorbere pigment fra lakken, hvilket skaber et ældende, gult skær. Du kan forhindre dem i at få en uskøn farve ved at lægge en klar underlak på, og gå efter mærker af neglelak, der er frie for formaldehyd.

Læs også