Moden kvinde drikker te
Krop & velvære

Detox: Har kroppen brug for at blive afgiftet?

17. april 2019
af Karen Munk Ebbesen
foto: Panthermedia
Detox-kure bliver mere og mere populære, men har kroppen overhovedet brug for at blive afgiftet i ny og næ? Vi har rådført os med to eksperter.

En juicekur her og en tarmskylning der. Detox-bølgen er over os.

Ordet stammer egentligt fra den afgiftende behandling, man giver til stofmisbrugere, men i dag bliver det også brugt om at afgifte sin krop fra for eksempel sukker, kaffe eller affaldsstoffer generelt.

Men spørgsmålet er, om det kan betale sig at afgifte sig selv, hvis man vil leve sundt, eller om det er fuldstændigt unødvendigt. For at finde svar på det, har vi spurgt to eksperter. Ernæringsterapeut Louise Bruun, der blandt andet har skrevet bøger om 5:2-kuren og antiinflammatorisk kost, og professor og læge Bente Klarlund fra Institut for Klinisk Medicin ved Københavns Universitet, som ikke er fuldstændigt enige om, hvorvidt en detox kan svare sig.

Pause i stedet for detox

Louise Bruun er ikke så glad for ordet detox. I stedet foretrækker hun at kalde det et break – en pause. For det er det, det i bund og grund er. Hvis man for eksempel drikker meget kaffe, kan man lave en detox ved at holde sig fra disse ting i et par uger, foreslår hun.

– En detox er en måde at opdage, hvad man egentlig spiser. I løbet af de to uger vil man måske opdage, at der sker et eller andet med kroppen.

I mange tilfælde vil man opleve at få det bedre, fortæller hun, og derfor mener hun, at detox har en berettigelse i den, ikke så omsiggribende, form.

Den samme bevidsthed mener hun, at man kan opnå med en af de for tiden meget populære juicekure, hvor man i nogle dage eller en uge kun drikker bestemte typer af juice.

– Man skal ikke gøre det for at tabe sig eller af helbredsmæssige årsager, men det kan sagtens skabe en bevidsthed om sult og de afhængigheder, man har, siger Louise Bruun.

LÆS OGSÅ: Giver sundhed dig stress?

Kroppen er ikke en affaldsspand

Bente Klarlund er enig med Louise Bruun i, at en juicekur kan være en kickstart til at ændre nogle dårlige vaner, men generelt er hun ikke den store fortaler for detox.

– Kroppen er ikke en affaldsspand, der skal tømmes en gang imellem. Vi går ikke rundt og ophober affaldsstoffer i vores krop, for kroppen er gearet til at skille sig af med dem gennem lever og nyrer, så derfor giver idéen om at rense kroppen ud ingen mening, fastslår hun.

Hun er dog ikke bekymret over, at detox bliver mere og mere populært, for selvom det i hendes øjne er unødvendigt at detoxe sig selv, indebærer det ifølge hende ikke en sundhedsmæssig risiko – med mindre man forsøger at afgifte sig selv ved hjælp af en tarmskylning.

– Det kan være både uhensigtsmæssigt og decideret farligt, advarer hun.

– Vi har brug for de bakterier, der er i tarmen, så derfor giver det ingen mening at begynde at skylle den. Samtidig risikerer man at stikke igennem tarmvæggen, når man på den måde stikker slanger op i numsen, siger hun.

LÆS OGSÅ: Mindre madspild: Disse madvarer kan holde næsten evigt

Kan ikke stå alene

Når det kommer til tarmskylning, som for nogle kan virke som den nemme og hurtige form for detox, er de to eksperter enige. For heller ikke Louise Bruun har meget fidus til den løsning.

– Det er ikke noget, du har behov for, hvis du er velfungerende og har en almindelig fordøjelse. Hvis man har udfordringer med tarmen og er meget forstoppet, kan det måske være nødvendigt, men det er ikke noget, der kan stå alene. I så fald bør man også arbejde med den mad, man indtager, lyder rådet fra ernæringsterapeuten.

Dermed opsummerer Louise Bruun fint det, som hun og Bente Klarlund er helt enige om: Detox er ikke noget, der har en funktion for raske mennesker, hvis det står alene. Det kan derimod være et middel til at kaste lys over, hvor meget af en bestemt fødevare man spiser. Efterfølgende er det så op til en selv og ens viljestyrke, om man vil bruge sin nye viden til at lave en mere omsiggribende kostomlægning, eller om man egentlig er godt tilfreds, som man har det.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200.jpg

Læs også