https://imgix.femina.dk/media/sondag/2013/01/02/viden-om-citrus/viden-om-citrus-stor.jpg
Krop & velvære

Det vidste du ikke om citrusfrugter

10. januar 2013
af Louise Dandanell Ørsted
foto Panthermedia
De er flotte, farverige og syrlige. Vi kender alle de mange forskellige varianter af citrusfrugterne, men vidste du dette om citrusfrugter…

De er gule, grønne, røde og orange. Citrusfrugterne kommer i mange flotte farver og har hver deres lækre smag.

Hvis du vil være sikker på at der er nogle gode citrusfrugter du kommer hjemmed så skal du sikre dig, at de virker tunge af saft og at de ikke er bløde eller har pletter. Du skal også undgå også dem med tynd, blød skal, for de er ikke nemme at rive. Skal du bruge skallen, skal du altid købe øko- eller usprøjtede frugter.

Det vidste du ikke om…

… appelsiner

De er dyrket i Europa siden 1500-tallet. Jaffa- og Valenciaappelsinen (som ikke er spansk, men fra bl.a. Marokko og USA) er en stor spise- og pressefrugt med en finporet skal. Navelappelsinen er lettere at pille, men er mindre saftig.

… citroner

Stammer fra Indien og blev importeret til det danske hof allerede i 1520. Indeholder 6-7 pct. citronsyre og har et højt indhold af C-vitamin. Perfekt smagsgiver til både kolde og varme retter og drikke.

LÆS MERE: A, B, C, D. Synes du også det kan være svært at finde rundt i de forskellige typer af vitaminer. Her får du en guide til de vigtige vitaminer

… mandariner

De stammer fra Kina. Har en sød smag og en løs skal. Satusma er en kernefri mandarin med et let grønligt skær.

… klementiner

Er en slags mandarin, fremavlet af en fransk gartner, Père Clémant, for godt 100 år siden. En blanding af en appelsin og en mandarin, har meget sjældent kerner og en stærk sød smag.

… grapefrugter

De stammer fra Vestindien og vokser i klaser ligesom vindruer. Anvendes til morgenmad, frugtsaft og juice. Den røde variant har en sødligere smag.

LÆS MERE: Grapefrugt kan påvirke din medicin. Læs hvordan på soendag.dk

… limefrugter

De smager mere krydret end citronen og bliver aldrig bitter. Den er kernefri og velegnet til asiatisk mad, dressinger, desserter og drinks.

… pomelo

Er den største citrusfrugt og stammer fra Asien. Dens tykke skal bruges bl.a. til sukat og marmelade. Frugtkødet er fast, og hinderne omkring skal fjernes inden spisning.

Læs også