https://imgix.femina.dk/media/b524d7dda9fa4e3ab671f96897fe47d4.jpg
Krop & velvære

Derfor skal du spise nødder

18. februar 2012
af Mia Qvist Scheelsbeck, Newsdesk, Aller Media
Foto: All Over Press
De er gode til et mellemmåltid, og så gavner de din sundhed

En ny undersøgelse fra New Zealand har netop slået fast, at nødder har positiv indvirkning på sundheden. Det er i god tråd med resultater fra tidligere undersøgelser på området.

118 personer deltog i undersøgelsen, hvor de blev delt op i to grupper. Den ene gruppe spiste 42 gram hasselnødder om dagen som mellemmåltid, mens den anden gruppe slet ikke spiste nødder.

Den nødde-spisende gruppe havde efter tre måneder fået en sundere kost, og deltagerne havde ikke taget på i vægt sammenlignet med gruppen, der slet ikke spiste nødder, skriver Hjerteforeningen.

Spis sundt og spis nødder
Ifølge undersøgelsen har det altså en positiv effekt at spise en lille portion nødder hver dag.

- Studiet afliver myten om, at nødder feder, hvis du ellers spiser en sund og varieret kost.

Danskerne spiser to gram nødder om dagen, så vi skal spise mange flere nødder, hvis vi vil opnå gevinst på sundhedskontoen og beskytte hjertet, forklarer Ulla Toft, der er cand.scient. i humanernæring og Hjerteforeningens kostekspert.

Det anbefales dog, at man ikke spiser mere end 30 gram om dagen.

Godt mod det dårlige kolesterol
Problemet med nødder er nemlig som tidligere nævnt det høje fedtindhold. Nødder har et fedtindhold på op til 60 pct., og det kan naturligvis være en medvirkende årsag til vægtøgning, som kan forårsage hjertekarsygdomme.

To undersøgelser har bl.a. vist, at nødder til gengæld kan være med til at sænke det skadelige LDL-kolesterol med mellem 3-19 pct. samt totalkolesteroltallet med mellem 2-16 pct.

Fire store amerikanske undersøgelser har tidligere vist, at personer, der dagligt spiser nødder, har 35 pct. mindre risiko for at få en hjertekarsygdom sammenlignet med dem, der spiser meget få eller ingen nødder.

Det skyldes, at fedtsyresammensætningen i nødder har en positiv effekt på hjertet.

Læs også