https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/engangsbilleder-2014/januar/tarmskylning-p.jpg
Krop & velvære

Derfor skal du prøve en tarmskylning

22. januar 2014
af Therese Bindslev
foto: Shutterstock
Q har fundet frem til, hvorfor det ville være en god ide for dig at få skyllet tarmen og undersøger samtidig, hvad der er op og ned, når tarmen skal renses.

De fleste kan blive en smule skræmte ved tanken om at blive skyllet igennem af flere liter vand, der sprøjtes ind bagfra. Men en tarmskylning udrenser tarmen og kan blandt andet hjælpe mod oppustethed, mavesmerter og forstoppelse, og så er det en sikker vinder i kampen for velvære. Q har talt med sygeplejerske Ulla Stavnsbjerg fra Klinik Colon, og forklarer hvad der er op og ned, når man får en tarmskylning.

> Kickstart dit vægttab med fokus på fordøjelsen - Se her hvordan

Hvad er en tarmskylning?

Tyktarmen tømmes for indhold ved hjælp af almindeligt, kropsvarmt vand, der i roligt tempo løber ind og ud af tarmen via et rør med to åbninger. Røret har en diameter på to centimeter. Det er tarmens egen muskulatur, der arbejder og udtømmer indholdet.

Hvad afhjælper en tarmskylning?

En tarmskylning kan hjælpe på mange forskellige ting blandt andet hudproblemer, hovedpine, forstoppelse, svamp og ubalance i tarmfloraen efter penicillinbehandling eller på grund af stress og for stort sukkerindtag. En tarmskylning hjælper kroppen til at vende tilbage til naturlig sundhed. I tyktarmen og tyndtarmen er der zonepunkter. Disse punkter stimuleres af vandet, massagen og dybe vejrtrækninger, så tarmens muskulatur kommer til at arbejde bedre.

> Læs også: Sådan kommer du forstoppelse til livs

Hvem vil du anbefale en tarmskylning?

Mennesker med irriteret tyktarm, forstoppelse og diarre, luft i maven, oppustethed og skjult forstoppelse (du går på wc, men tarmen tømmes ikke helt). I forbindelse med udrensningskure, anbefales det at udføre en tarmskylning før og efter kuren. Ligeledes kan det anbefales før graviditet, som en metode til at klargøre kroppen og rense ud. Mennesker med stress har også stor gavn af en tarmskylning. Er du stresset kommer der ikke nok ilt ned til maven, fordi vejrtrækningen er overfladisk, og det belaster kroppen.

Hvordan foregår en tarmskylning trin for trin?

Jeg beregner halvanden time første gang. Jeg laver en lille journal, hvor vi gennemgår de problemer, som klienten har. Jeg forklarer meget grundigt om fordøjelseskanalen, tarmbakteriefloraen og de faktorer, der påvirker den, og hvordan fordøjelsen virker. Derefter går klienten på toilettet og tømmer blæren, tager tøjet af og lægger sig på lejet.

Jeg mærker på maven, om der en ømhed og banker også på maven for at høre, hvor der er luft. Derefter lægger klienten sig på venstre side, og jeg føler forsigtigt op i tarmen for at kende forholdene, inden jeg sætter røret op. Så bliver man hurtigt dækket til igen.

Derefter løber vandet lige så stille ind og ud samtidig med, at jeg masserer maven for at stimulere tarmens egen peristaltik, så tarmen tømmes bedst muligt. Efter behandlingen går klienten på wc og tømmer resten af vand og affald ud. Efterfølgende behandlinger tager omkring én time.

> Lær her hvordan du giver dit underliv en detox

Læs også