Hvis du vil spise fedt så sundt som muligt, skal du i gang med at spare på de mættede fedtstoffer – også selv om du nok har hørt, at mættet fedt ikke er så skidt for os, som vi troede. Nogle typer af mættet fedt, mener forskerne, øger mængden af det dårlige kolesterol i vores blodårer mere, end de øger mængden af det gode kolesterol, som vi også bærer rundt på i blodet – og dermed øger fedtsyrerne risikoen for at få åreforkalkning og blodpropper. Andre mættede fedtsyrer har tilsyneladende ingen eller lidt indflydelse på indholdet af godt og dårligt kolesterol i vores blodårer.
Fed mad får dig til at spise endnu mere
Vi har brug for fedt
Men det mættede fedt er uundværligt for os. Vi har brug for det til at vedligeholde krop og hjerne, lige som vi har brug for de to andre fedttyper de enkeltumættede fedt og det flerumættede fedt. Variation i fedtforbruget er altså vigtigt, og den mad, vi spiser hver dag, skal optimalt have en fedtfordeling, der hedder: En tredjedel skal være mættet fedt, og to tredjedele skal være umættet fedt med en overvægt på de enkeltumættede fedtsyrer. Problemet er bare, at de fleste af os, spiser for meget af det mættede fedt. – 95 procent af os får mere end det, der bliver anbefalet. Og det på trods af, at vi totalt set i gennemsnit ikke spiser for meget fedt, siger kostekspert og diætist Anne W. Ravn. Hvis du vil forsøge at skrue ned for det mættede fedt, kan du eksempelvis begynde med at droppe kødpålægget og i stedet putte fiskepålæg eller grønsager på rugbrødet. Du kan også for det meste vælge kød fra benede dyr og spise mere fisk, og du kan tænke på generelt at spise varieret med en overvægt af fuldkorn og grønt.
Fedtstof er ikke lige fedt
De 3 typer fedt
Mættet fedt......kommer især fra dyr. Mad med meget mættet fedt er eksempelvis: Kød – jo flere ben, dyret har, jo mere mættet fedt. Mælk og mælkeprodukter. Kokosolie. Chokolade.
Flerumættet fedt... ...får vi især fra fisk og planter. Mad med meget flerumættet fedt og en overvægt af omega-3 fedtsyre er eksempelvis: Fede fisk som sild, laks og makrel, ansjoser. Hørfrø og hørfrøolie. Chiafrø. Quinoa. Rapsolie. Tang og alger.
Enkeltumættet fedt... ...får vi primært fra planter. Mad med meget enkeltumættet fedt er eksempelvis: Fedtstoffer med meget enkeltumættet fedt: Mandler. Nødder. Rapsolie. Oliven og olivenolie. Avocado. Fisk. Havregryn.