https://imgix.femina.dk/media/sondag/2012/08/31/vatpinde/vatpind-stor.jpg
Krop & velvære

Derfor må du aldrig rense ører med en vatpind

2. august 2012
af Mia Qvist Scheelsbeck, Newsdesk
foto: Panthermedia
Det øger risikoen for infektioner i øret og kan skade trommehinden

Mange kan godt lide at bruge vatpinde efter badet, når ørerne er lidt fugtige, og mange er nærmest afhængige af at rense øregangene for ørevoks dagligt.

Men det er ikke sundt for ørerne at blive renset på den måde. For man skal som udgangspunkt ikke stikke noget ind i øret, der er mindre end en albue, siger reservelæge Henrik Lind fra Øre-, Næse- og Halsafdelingen på Odense Universitetshospital.

- Øret har en selvrensende mekanisme. Ørevoks dannes kontinuerligt fra små kirtler i øregangen. Voksen er vandskyende og bakteriedræbende samtidig med, at den opfanger små partikler (støv etc.), som flyver ind i øregangen. Ørevoksen transporteres herefter af de små fimrehår i øregangen mod udgangen, hvor ørevoksen skylles væk med badevandet eller kan fjernes med en finger, forklarer han til Alive.dk.

Svært at komme af med voksen igen

Får man skubbet ørevoksen ind i den inderste del af øregangen, har voksen svært ved at komme ud igen. Der findes nemlig ikke normalt ørevoks her, og der er ingen fimrehår til at transportere den videre.

Ørevoksen kan derfor blive svær at komme af med igen, og det kan være nødvendigt at få hjælp fra øreskylninger eller fjernelse af voksen hos ørelægen.

- En tilstoppet øregang kombineret med den mekaniske påvirkning af øregangshuden med vatpinde øger muligvis risikoen for infektioner i øregangen, siger Henrik Lind.

Bliver til en ond spiral

Et andet problem ved vatpinde er, at brugen af dem forstyrrer den selvrensende mekanisme i øret, og man kan derfor komme ind i en ond spiral. For mange er det nemlig rart at få renset ud i ørerne, og de kan nærmest ikke undvære den daglige renserutine med vatpinden.

Det er dog kun en meget lille del af ørevoksen, der rent faktisk bliver fjernet med en vatpind. Til gengæld risikerer man, at størstedelen af ørevoksen bliver skubbet længere ind i øret.

- Voksen skal nu starte sin vandring ud af øregangen forfra sammen med den nye voks, der hele tiden bliver dannet. Dette giver mere og mere ørevoks i øregangen og dermed en større og større trang til at rense ører, siger Henrik Lind om den onde spiral.

Kan ødelægge trommehinden

Lægen understreger dog, at det sjældent sker, men at det faktisk er muligt at skubbe vatpinden så langt ind, at den skader trommehinden eller mellemøret.

- Generelt skal man undlade at "rense ører" med vatpinde, tændstikker, hårnåle osv. Kroppen klarer normalt dette helt selv. Man skal normalvis kun fjerne det ørevoks, man kan nå med en lillefinger ved indgangen til øregangen, lyder rådet fra Henrik Lind.
Har man problemer med for meget ørevoks, kan man få foretaget øreskylninger med 37 grader varmt vand. For varmt eller koldt vand kan nemlig give kortvarig svimmelhed. Øreskylninger kan både klares derhjemme eller hos lægen.

Gratis sunde tips på facebook?

Vil du gerne have gratis sunde tips direkte på facebook? Så vær med i sundhedsgruppen, som er resultatet af et samarbejde mellem SØNDAG, Femina, ELLE, Q og Mad & Bolig. Giv gruppen "Sunde tips - hver dag" et "like" lige her.

Læs også