prut
Krop & velvære

Derfor er det sundt at slå en prut

4. februar 2016
af Trille Frost
foto: Panthermedia
Flere kvinder end mænd døjer med tarmproblemer, viser en dansk undersøgelse. Stress, for lidt motion og dårlig mad er blandt synderne – ud over det faktum, at vi holder på luften!

At slå en prut er pinligt i vores del af verden, især for os danske kvinder – 72 % af os holder dem tilbage på arbejdspladsen, ifølge en undersøgelse foretaget af Epinion for Lactocare. Strategien er dog ikke hensigtsmæssig for dit velbefindende.

– Når du spiser, så bliver maden bearbejdet af bakterierne i tarmene, og det producerer luft – op til to liter i døgnet. Kommer du ikke af med luften, så vil du om eftermiddagen føle dig oppustet og utilpas, forklarer kostvejleder og sygeplejerske Anne-Marie Mortensen fra Madibalance.dk.

Prut på skemaet

Hun anbefaler os derfor at prioritere decideret pruttetid, da det for mange er en ubevidst vane at stramme balderne, så luften ikke siver naturligt ud.

Og med hensyn til lugten, er det måske værd at tage chancen, for 99 pct. af luften i tarmen er faktisk lugtfri og består af fx ilt, CO2, brint, kvælstof og metan. Når vores prutter lugter skyldes det typisk små mængder af svovlgasser, som stammer fra bakteriers nedbrydning af rester af fordøjet mad i tarmen. Og det er også derfor, lugten afhænger af, hvad vi spiser. Og det er frygten for lugten, der får mange af os til at holde på luften:

– Mange gør det måske, fordi de er bange for lugten, men størstedelen af luften i tarmene er faktisk helt lugtfri. Hvis det sker, at dine prutter pludselig har en kraftig og ubehagelig lugt, så kan der være et problem med tarmfloraen – her hjælper lidt fermenterede grøntsager eller syrnede mejeriprodukter med at genfinde balancen. Man kan også købe kapsler med mælkesyrebakterier, som er nogle af de sunde bakterier, der findes i den naturlige tarmflora.

For meget stress, sukker, alkohol og stærkt krydret mad kan også skabe ”luft”-problemer.

Læs også: Der er mange grunde til, du har oppustet mave - her fortæller en læge om årsagerne

Læs også