https://imgix.femina.dk/media/article/vitaminer-primaer.jpg
Krop & velvære

Bliv klogere på din vitaminpille

13. august 2015
af Gitte Høj, redigeret af Britta Bjerre
Står du også sommetider og studerer deklarationen bag på glasset med multivitaminpiller og tænker: Hvad bruger min krop egentlig alle de stoffer til? Hvad gør mangan for min sundhed, eller jod og krom? Læs med her og bliv klogere.

Magnesium skaber ro

Hvad er det?
Et mineral, der først og fremmest findes i cellerne, hvor det indgår i mere end 250 processer.

Hvorfor er det vigtigt?
Cellerne bruger magnesium til celledeling, og magnesium beskytter cellerne mod for tidlig ældning. Magnesium sikrer udnyttelsen af B-vitaminer, E-vitamin, kalk og andre mineraler samt fedtstoffer. Mineralet øger østrogens aktivitet og er særlig vigtig for kvinder efter overgangsalderen.

Så meget skal du have:
Mellem 450-750 mg dagligt. F.eks. indeholder 100 g mandler 265 mg magnesium.

Her får du 5 myter om vitaminer

Jod påvirker stofskiftet

Hvad er det?
Et mineral eller sporstof, som primært er lagret i skjoldbruskkirtlen og dens hormoner, der styrer stofskifteprocesserne.

Hvorfor er det vigtigt?
Jod er godt for blandt andet hår, negle, hud og tænder og er desuden afgørende for stofskiftet og beskytter skjoldbruskkirtlen mod radioaktivt jod.

Så meget skal du have:
Omkring 150 mcg dagligt. F.eks. indeholder 100 g krabbekød 130 mcg jod.

Gode kosttilskud til kvinder

Mangan regulerer blodsukkeret

Hvad er det?
Det er et spormineral, der blandt andet findes i knogler, lever, tyktarm, nyrer og bindevæv.

Hvorfor er det vigtigt?
Mangan regulerer blandt andet blodsukkeret sammen med krom og sørger for, at det er i balance. Mangan spiller desuden en rolle for knoglevækst, brusk, bindevæv og tænders sundhed. Er også vigtig for nervernes og hjernens funktion, herunder hukommelsen.

Så meget skal du have:
Mindst 4 mg om dagen. F.eks. indeholder 100 g havregryn 5,8 mg mangan.

Krom styrker kredsløbet

Hvad er det?
Det er vigtigt spormineral, der indgår i et andet stof, som regulerer blodsukkeret.

Hvorfor er det vigtigt?
Krom regulerer både for lavt og for højt blodsukker sammen med mangan. Det er en vigtig funktion, fordi insulin i for store mængder slider på dit helbred og øger risikoen for at udvikle diabetes og kredsløbs-sygdomme.

Så meget skal du have:
Cirka 200 mcg dagligt. F.eks. indeholder 100 g tørrede abrikoser 80 mcg krom. Vælg det organiske krom, som ikke giver de store bivirkninger, hvis du får for meget.

Guide: Kend dit B-vitamin

Niacin giver god søvn

Hvad er det?
Det er et B-vitamin og er en fællesbetegnelse for nicotinamid og nicotinsyre. Hele gruppen af B-vitaminer er indbyrdes afhængige, og alle vil derfor ofte indgå i en multivitaminpille.

Hvorfor er det vigtigt?
Niacin er vigtig for blandt andet omsætningen af kulhydrater, fedt og protein.

Så meget skal du have:
Cirka 19 mg. F.eks. indeholder 100 g jordnødder 22,4 mg niacin.

Zink styrker hud, hår og negle

Hvad er det?
Det er et vigtigt spormineral, som findes i alle celler. Især i knogler, hud og muskler.

Hvorfor er det vigtigt?
Zink indgår i mange enzymprocesser i kroppen og styrker din hud, dine negle og dit hår. Det spiller en vigtig rolle for knoglevækst og sårheling. Zink har også betydning for psykisk sundhed.

Så meget skal du have:
Omkring 15 mg dagligt. F.eks. indeholder 100 g hørfrø 7,75 mg zink. Får du for meget, vil du opleve symptomer som for eksempel kvalme og diarre.

Folinsyre løfter humøret

Hvad er det?
Det er et B-vitamin. Kaldes også for folat eller folsyre.

Hvorfor er det vigtigt?
Folinsyre spiller en vigtig rolle i dannelsen af henholdsvis serotonin og noradrenalin. Serotonin virker beroligende, mens noradrenalin løfter humøret og gør dig i stand til at klare pres. Nedsætter mængden af homocystein i blodet, der ellers øger risikoen for blodpropper, hjerneblødninger og åreforkalkning.

Så meget skal du have:
Omkring 200 mcg dagligt. F.eks. indeholder 100 g rå broccoli 239 mcg folinsyre.

Selen styrker immunforsvaret

Hvad er det?
Findes i alle kroppens celler og er en af organismen s stærkeste antioxidanter.

Hvorfor er det vigtigt?
Selen styrker immunforsvaret. Derudover menes selen at være vigtig i forhold til hjerte og kredsløb og som beskyttelse af hjernens celler imod aldring. Spiser du ensidig kost, kan du risikere at mangle selen. Det samme gælder, hvis du ikke eller kun sjældent spiser fisk.

Så meget skal du have:
Omkring 100 mcg dagligt. F.eks. indeholder 100 g paranødder 103 mcg selen. De fleste får for lidt, men får du for meget, vil symptomerne blandt andet være hårtab, eksem, nedsat appetit, vægttab, svimmel- og utilpashed.

Husk også - kalk og de øvrige tre

· Kalk eller calcium er en central byggesten i dine knogler og er det mineral, der gør dit knoglevæv hårdt. Du har ca. et kilo kalk i kroppen, og hele 99 pct. af dette kalk findes i dine knogler og i dine tænder. Knoglerne har derfor brug for, at du får nok kalk.

• Men ved du, at D-vitamin også spiller en afgørende rolle for dine knogler? Vitaminet sørger nemlig for, at kalken bliver optaget fra tarmen og transporteret ind i knoglevævet. Det betyder, at du ikke får stærkere knogler af at spise kalk, hvis du mangler D-vitamin.

•Derudover har kroppen brug for magnesium for at kunne bygge kalken ind i knoglerne, og mangler du dette mineral, er det svært at udnytte kalken ordentligt.

•Endelig er K-vitamin også en vigtig brik i opbygningen af dine knogler, fordi det sikrer, at kalken kommer ud i knoglevævet. K-vitamin medvirker også til, at der produceres knogleprotein, der gør, at kalken kan binde sig til knoglerne. Det reducerer risikoen for knogleskørhed og brud.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200.jpg

Læs også