åreknuder
Krop & velvære

Åreknuder: Her er alt, du skal vide om forbyggelse og behandling

2. februar 2023Opdateret 25. maj 2023
af Redaktionen
Foto: Shutterstock
Åreknuder er udvidede blodårer lige under huden. Her kan du blive klogere på, hvordan du kan mindske synligheden af dine åreknuder, og hvilke symptomer du skal være opmærksom på.

Åreknuder er ikke farlige, men nogle kan finde dem generende alligevel. Det er nogle snoede og "bulede" blodårer, der for det meste er tydelige og er mest fremtrædende på benene.

Men kan du overhovedet gøre noget ved dem, hvis du virkelig er generet af åreknudernes udseende?

Bliv klogere på symptomer og årsager til åreknuder samt hvorvidt man kan behandle og forebygge åreknuder nedenfor.

Hvad er åreknuder?

Åreknuder, også kaldet varicer, er udvidede blodårer lige under huden. Åreknuder er ikke farlige, og det er kun få personer, der har så mange problemer med deres åreknuder, at det er nødvendigt med behandling eller operation. De fleste kan sagtens leve med åreknuderne, da det ikke giver dem besvær i hverdagen.

Hvordan ser åreknuder ud?

Åreknuder ses som udvidede, slyngede blodårer, der primært viser sig på benene. Åreknuderne buler ud fra huden, hvilket gør dem synlige. Selvom åreknuder ikke er farlige, oplever nogle at være generede af deres udseende på lår og læg, hvor de oftest er synlige.

Årsager til åreknuder

Åreknuder opstår, fordi blodet i benenes blodkar hober sig op og øger trykket i blodkarrene, eller venerne, som de også kaldes. Når trykket i venerne øges, vil de over tid udvides, hvilket betyder at blodkarrene bliver mere synlige og bliver til åreknuder.

Åreknuder er forårsaget af blodophobninger, som opstår fordi de klapper, der sidder i blodårerne og sikrer, at blodet løber mod hjertet og ikke tilbage igen, bliver ødelagt. Så vil blodet i stedet kunne løbe begge veje, og dermed ophobe til og blive til åreknuder. Men bare rolig, åreknuder er ikke farlige, selvom årsagen kan lyde sådan.

Der er ikke én klar årsag til, at man får åreknuder, og det kan ske for hvem som helst. Årsagen til, at åreknuderne opstår, kan være arvelige, så man er mere disponeret for det, hvis andre i familien har åreknuder. Gravide kvinder har også større sandsynlighed for at få åreknuder.

https://imgix.femina.dk/2022-05-16/aareknuder_behandling_symptomer_behandling_2.jpeg

Symptomer på åreknuder

Åreknuder giver ikke nødvendigvis gener og symptomer, udover synligheden. De fleste får åreknuder uden andre symptomer, men i sværere tilfælde oplever nogle hævelse i benene og eksem i kortere eller længere perioder. Eksem kan udvikle sig til bensår, men disse komplikationer er sjældne.

Skal man gå til lægen med åreknuder?

I de fleste tilfælde er der ikke behov for tilsyn eller behandling af åreknuder, men hvis du oplever nogle af de ovenstående symptomer, kan det være en god ide at gå til lægen.

Kontakt din læge, hvis du oplever pludselig hævelse i benet og blødning eller sår, der ikke stopper og heler fra åreknuderne.

Behandling af åreknuder

Som regel skal åreknuder ikke behandles, men hvis du oplever svære symptomer på åreknuder, er der forskellige behandlingsmuligheder.

I nogle tilfælde er der personer, der får såkaldte bensår af åreknuder. Hvis dette er tilfældet, så anbefaler man åreknudebehandling. Derudover ønsker nogle også at få dem fjernet grundet åreknudernes udseende.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du ønsker at få gjort noget ved dine åreknuder anbefaler vi, at du kontakter din egen læge.

Behandl åreknuder med operation

Åreknudebehandling ved operation er den mest traditionelle metode for at fjerne åreknuder. Store åreknuder fjernes med ”stripping”, hvor kirurgen gennem et snit i lysken trækker de udspilede vener ud på benet. De mindre åreknuder fjernes gennem små snit ned over benet.

Operationen er god til især større åreknuder, og den har været brugt i mange år. Til gengæld tager det et par uger at komme ovenpå igen efter operationen.

Åreknudebehandling med skumbehandling

Åreknuder kan behandles med skum, der sprøjtes ind i åreknuderne. Skummet skaber en lille, lokal betændelse, der lukker åreknuderne.

Behandling af åreknuder med skum bruges som regel til mindre åreknuder, da den ikke er helt så effektiv som andre behandlingsformer. Selv hvis skumbehandlingen mod åreknuder virker, kan åreknuderne dukke op igen, så behandlingen skal gentages.

Behandling af åreknuder med laser-, radio- eller dampbehandling

Åreknuder kan behandles ret simpelt med laser- radiofrekvens eller dampbehandling, hvor blodåren udsættes for en af de tre varmekilder, der får det til at trække sig sammen igen.

Denne behandling foregår ved, at et lille kateter med en varmekilde i spidsen stikkes ind i blodåren, hvorefter der tændes for enten radiofrekvens, laser eller damp, der lukker den udspilede blodåre.

Denne behandling er ikke særligt belastende for kroppen og som regel meget effektiv. Hvis man har store åreknuder, er det dog ikke sikkert, at laser, radiofrekvens eller dampbehandling er tilstrækkelig.

Forebyggelse af åreknuder

Der er forskellige måder, hvorpå du kan forebygge åreknuder. Nedenstående er eksempler på ting, du eventuelt kan overveje i din hverdag, hvis du har lette symptomer på åreknuder.

Forebyg åreknuder med

  • Kost (undgå overvægt)

  • Motion

  • Benyt støttestrømper, hvis du oplever symptomer

  • Op med benene, så benene ikke hæver op

  • Sørg for at bevæge dig på arbejdet

  • Rejs dig op ved længere transporttider såsom fly, tog osv.

  • Undgå generelt at stå eller sidde stille i lange perioder af gangen

Kan man få blodpropper af åreknuder?

Såkaldte "sekundære åreknuder" fremkommer ved eksempelvis en blodprop i benet. Dette sker, da veneklapperne i årene i benet bliver ødelagt efter blodproppen.

Ifølge Netdoktor.dk oplever nogle mennesker det modsatte og får en blodprop i åreknuden, hvorefter huden bliver rød og øm, hvilket kaldes for overfladisk årebetændelse.

Kilder: Sundhed.dk og Netdoktor.dk

Læs også