Krop & velvære
16. februar 2010

9 gode råd: Sådan holder du hjernen i gang med bridge

Hvis du vil holde din hjerne i topform, skal der gymnastik til. Dog ikke den slags, som foregår i svedigt træningtøj, men hjernegymnastik som for eksempel bridge. Få 9 gode råd her.
Af: Karitte Lind Bejer
At spille bridge

Foto: Shutterstock

Bevar din nysgerrighed

Nysgerrigheden er forudsætningen for, at du kommer i gang med alt det andet, som stimulerer din hjerne. Så kort og godt: Vær nysgerrig!

Dyrk hjernearbejde med bridge

Jo mere hjernen bliver brugt, jo bedre fungerer den, og uanset vores alder kan vi forbedre dens arbejdstempo og effektivitet.

Hvis du gerne vil spille eller lege dig til en trænet hjerne, så skal der spil som skak, bridge eller poker til. Fælles for dem er, at du tvinger din hjerne til at tænke frem i tiden, udtænke scenarier eller foretage kæder af analyser, og det giver træning.

Vil du lære at spille bridge? Tilmeld dig SØNDAGs introkursus i bridge!

Sæt dig mål

Netop fordi magelighed er en af den veltrænede hjernes største udfordringer, er det en god idé at sætte dig nye konkrete mål hele livet igennem.

Og at følge dem: Begynd at gå til klaver, fremmedsprogsundervisning, sløjd eller noget helt fjerde. Måske vil du gerne møde flere fremmede mennesker, end du plejer? Eller have læst op på Sydamerikas historie?

Krydsord har ingen effekt

Desværre må dedikerede krydsords- og sudokufans, ifølge aldringsforsker Henning Kirk, som har udgivet flere bøger om hjernen, allerede nu forlige sig med det skuffende faktum, at der ikke er nogen undersøgelser, som har påvist, at krydsord og sudoku har en positivt afsmittende effekt på hjernens andre kognitive funktioner.

Men hellere være krydsordsløser end sofakartoffel.

En god nattesøvn hjælper hjernen

Oven på en lang dags aktivitet har din hjerne brug for hvile i form af en god, sammenhængende nattesøvn for at restituere sig og bringe orden i dagens indtryk.

Spis mad der styrker hjernen

Indholdsstofferne i fiskeolie er utroligt vigtige for din hjernes funktion.

Fiskeoliens fedtsyrer, som kroppen ikke kan producere selv, er med til at gøre celle-membranerne i hjernen bløde og gør det nemmere for hjernens impulser at »bevæge sig rundt« i hjernen.

Det har blandt andet gavnlig effekt på hukommelsen, synsfunktionen og som byggesten i nervecellerne.

Vær social

Ifølge aldringsforsker Henning Kirk kan hjernen ikke udrette ret meget uden input fra andre mennesker.

Det kan være i form af kurser, kontakt på arbejdspladsen, i familien eller vennekredsen - men det kan også være at lytte til et godt radioprogram eller se et godt tv-program. Derved bliver hjernen stimuleret og udfordret, fordi du tilegner dig nye opfattelser eller ny viden.

Dyrk motion og styrk hjernen

Populært sagt: Når du motionerer kroppen, motionerer du også hjernen.

Hjernen har et meget stort behov for blodtilførsel for at kunne fungere optimalt, og undersøgelser viser, at motion påvirker blodtilførslen til hjernen positivt.

Herudover forebygger motionen netop de blodpropper, som kan skade hjernen så meget, hvis de rammer.

Helt overordnet kan man sige, at fysisk aktivitet styrker evnen til opmærksomhed og dermed opfattelsesevnen.

Hjernen har også gavn af, at du træner din balanceevne - eksempelvis ved at gå på trapper eller i ujævnt terræn.

Rødvin er godt

Ja, den er god nok. Efterhånden tyder en del forskning på, at et moderat indtag af rødvin - ud over andre gavnlige effekter - også har en direkte beskyttende virkning på hjernens neuroner og nervevæv.

Dem er det godt at passe på, hvis man vil holde hjernen aktiv, så et glas rødvin om aftenen kan, så at sige, falde på et tørt sted i hjernen.

Læs mere om:

Læs også